Maraş Tarhanasının AB de Tescillendi
Maraş Tarhanasının AB de Tescillendi
BEKİR DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ/ Dünyaca Ünlü Maraş Tarhanası coğrafi işaret tescilinden sonra Avrupa Birliği Resmi gazetesi de de Maraş Tarhanası olarak tescillenerek Avrupa Yolu Açıldı.
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı : " Kahramanmaraş Ticaret Borsası tarafından daha önce coğrafi işaret tescili yapılan Kahramanmaraş Tarhanası, Avrupa Birliği ülkelerinin resmi gazetesinde önceki gün özellikleri ve yapılışı yayınlanarak tescili yapılmış oldu." dedi.
Kahramanmaraş Ticaret Borsasında bir basın toplantısı yapan Başkan Mustafa Narlı : " Hem yapım hem de lezzet farklılığı ile Kahramanmaraş’ın kültür simgesi olan Maraş Tarhanası, sağlıklı , doğal bir ürün olduğunu artık dünyaya kabul ettirdiğinin müjdesini verdi..
Mustafa Narlı : " Tarhana yapılırken yağlaması yenir, yarım kuruyunca firik oldu deriz ve ceviz fıstıkla yeriz, kuruyunca kurusunu yeriz, kurusunu ıslar, yağ soğanla kavurmasını yaparız, küçük kırıklarından çorba yaparız,, salatasını yaparız ve çerez olarak yeriz bu kadar çok şekilde yenen Maraş'ımızın tarihi Tarhanası Avrupa yolunda büyük bir kapı açtı.. Bugün Kahramanmaraş'ta 100 üzerinde tarhana imalatı yapan var bir sektör oldu ," dedi.
Maraş Tarhanasının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Başkan Narlı : " Hem yapım hem de lezzet farklılığı ile Kahramanmaraş’ın kültür değeri olan Maraş Tarhanası, kabuğu soyulmuş olan buğday döğmesinin (Yarma) pilav gibi pişirilmesi ve sonrasında yoğurt karışımı ile birlikte kurutulması ile elde ediliyor.
Sıcak ya da soğuk ortamlarda etkisini kaybetmeyen ve bozulmayan bir besin olarak sıklıkla tercih ediliyor. Maraş tarhanası dışında bilinen tarhananın da sağlığa oldukça yararları var. Ancak Maraş tarhanası çok daha farklı besin maddeleri içeriyor ve daha besleyici. İşte Maraş Tarhanasının faydaları!
Maraş tarhanası Şişkinliğin alır !
Karnı veya Midesi şişen bir kişi Maraş Tarhanası yerse anında şişkinliği ve midesindeki suyu alır diyen Başkan Mustafa Narlı : " Maraş Tarhanasının diğer tarhanalardan ayrıldığı en önemli özelliği yoğurdunun köy yoğurdu olarak kullanılması ve pişirilmeden katıldığı için de besin değerlerini kaybetmeyen yoğurt içermesidir. mikro organizmaların yoğurt içerisinde kalması da sindirim sistemimize oldukça yararlı. böyle bir güzel ürün Borsamızın uzun süren çalışması sonunda Avrupa Ülkelerinin Resmi gazetesinde yayınlanarak tescillendi bu ihracat için çok önemli bir belge dedi.
Maraş Tarhanası bilimsel analiz yapıldı diyen Başkan Narlı : " 100 gram tarhana içerisinde yaklaşık 140 gr kalori bulunuyor. İçerisinde bulunan su oranı da son derece düşük olduğu için bozulmadan uzun süre boyunca saklanabiliyor. Tok tutma özelliği ile de kilo vermek isteyenler için son derece ideal bir besin kaynağı. Maraş cipsi olarak piyasaya sürülen bu ürün bir atıştırmalık olarak da kullanılıyor.
Yavuz Sultan Selim : Sina çölüne geçerken Maraş tarhanası ile yapılan yemekleri yiyen askerlerin bozulmadan uzun süre saklayıp yiyebilecekleri besin olarak da Maraş tarhanasının kullanıldığı tarih kitaplarında yazıyor..
Maraş tarhanası yararları arasında kemiklere büyük destek olması da yer alıyor. İçerisinde bulundurduğu kalsiyum ile çocukların kemik gelişiminde önemli bir rol oynuyor.
Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcı oluyor ve metabolizmaya destek veriyor.
100 gr tarhanada bulunan 14 gram protein, 58 gr karbonhidrat, 3 gram yağ, 78 mg kalsiyum ve 0,5 mg ise demir bulunuyor.
Beyaz ekmeğe oranla daha az gelişimi bulunduğundan dolayı şeker ve tansiyon hastaları için iyi bir seçim. Avrupa Birliği üyesi ülkelere Maraş Tarhanası hayırlı olsun diyorum," diye konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.