Maraş Dondurması Keçi Sütü İle Yapılır !

Maraş Dondurması Keçi Sütü İle Yapılır !
Yaşar Dondurma A.Ş. yönetim kurulu başkanı Mehmet Kanbur

Yaşar Dondurma A.Ş. yönetim kurulu başkanı Mehmet Kanbur

Maraş Dondurması Keçi Sütü İle Yapılır !


Haber : Gülay Doğan

KAHRAMANMARAŞ – Dünyaca ünlü Kahramanmaraş’ın dövme dondurması dünyada en soğuk tatlı olarak seçilmesi ile Maraş dondurması, özellikle Ahır Dağı eteklerinde otlayan keçilerin sütünden yapılır olması belirtildi.

Yaşar Dondurma A.Ş. ve MADO bağlı şirketlerin yönetim kurulu başkanı Mehmet Kanbur, yazın sıcakta insanların içini serinleten tatlı serinlik Kahramanmaraş ünlü dövme dondurmasının sırrı : Sahlep şeker ve süt olduğunu söyledi.

Mehmet Kanbur : Maraş Dondurmasını dünyaya tanıtan ustaların ustası olarak yaptığı açıklamada : Keçi sütü, inek sütüne göre daha aromalı, yağ oranı yüksek ve protein bakımından zengin olduğu için dondurmaya kendine özgü tat ve kıvam verir.

mehmet-kanbur.jpg

Sahlep Kullanımı

Kıvam ve uzama özelliğini veren en önemli unsur Maraş sahlebidir. Bu sahlep, Toros Dağları ve Ahır Dağı’nda yetişen orkide yumrularından elde edilir.

Dünya sahlep üretiminde en değerli türlerden biridir, suyu bağlayıcı ve dondurmayı elastik hale getirici özelliği vardır.

Kanbur : MADO Çiftliğinde 10 yıldır Sahlep ekimi yaptıklarını ifade ederek :

Süt keçi sütü, Sahlep Ahirdağından, Şeker Elbistan Şeker Fabrikasından pancardan yapılan şeker doğal, Tokmakla Dövülerek Yapılması Geleneksel Maraş dondurması dövülerek hazırlanır. Ustalıkda burada yatmaktadır.

En az 7 saat dövülen dondurma : “Dövme” işlemi, buz kristallerini küçültür, yapısını sıkılaştırır ve erime süresini uzatır. Bu yüzden bıçakla kesilebilecek kadar serttir.

dondurma.jpeg

Kıvam ve Uzama

Maraş dondurması, dilde yavaş erir ve çiğnenebilir kıvamdadır. Esnek yapısı sayesinde ustalar, gösterilerde metrelerce uzatabilir.

Erimeye Karşı Dayanıklılık

Yüksek protein, yağ ve sahlep oranı sayesinde yaz sıcağında bile diğer dondurmalara kıyasla daha yavaş erir.

Coğrafi İşaret ve Marka Değeri

Kahramanmaraş Dondurması” Coğrafi İşaret ile tescillenmiştir.

Yalnızca belirli üretim şartları ve malzemelerle yapılırsa bu adla satılabilir.

Maraş’ta dondurma, genellikle bıçakla kesilerek ya da “dondurma şovu” eşliğinde sunulur.

Bu, sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kültürel deneyimdir.

Bugün 34 ülkede “Maraş Dondurmasının Dünyaya Açılan Yolculuğu” MADO ile devam ediyor..

Dondurma , dövme dondurma Yaşar Pastanesi de yenir : Kalsiyum ve Fosfor Kaynağı Süt ve süt ürünleri temelli olduğu için kemik ve diş sağlığı için önemli kalsiyum sağlar. Fosfor da kalsiyumun kemiklere yerleşmesine yardımcı olur.

Sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı etkisi stresin azalmasına katkı sağlar.

Vitamin ve Mineraller

A, D, E ve K vitaminlerini, ayrıca B12 ve riboflavin (B2) vitaminini doğal olarak içerir.

Magnezyum ve potasyum gibi mineraller de bulunur Maraş Dövme Dondurmasını yerinde yemek gerekir , Her dondurma Maraş Dondurması değil bu böyle bilinmelidir.” dedi..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.