Lapis Lazuli Koridoru Açılmalı
Lapis Lazuli Koridoru Açılmalı
GÜLAY DOĞAN
İSTANBUL - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, “Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artıracak.
Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artıracak. Koridorun gelişmesi için altyapı ve üstyapı yatırımların teşviki, gümrük ve geçiş belgesi sisteminin basitleştirilmesi, ülkeler arası taşımacılık anlaşmalarının nihayete erdirilmesi konularında üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un önemli geçişlerinden biri olan Lapis Lazuli Koridoru kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın da katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünya ticaretinin dinamikleri gereği yük akışının ağırlıklı olarak doğudan batıya doğru olduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, “Mevcut durumda Orta Koridor üzerinden yapılan taşımacılığa artan bir ilgi var.
Orta Koridor’un devamında ülkemizden geçen hatların kapasitelerinin artırılması için ciddi yatırımları planlıyor ve hayata geçiriyoruz. Lapis Lazuli Güzergahı gibi ilave bağlantı hatlarıyla bu ihtiyaç daha da artacaktır. Türkiye’ye doğudan gelen mevcut hatlar ve Zengezur Koridoru gibi planlanan yeni hatların yanı sıra güneyden gelen hatlar üzerinde de çalışmaktayız.” dedi.
Basra Körfezini Türkiye’ye bağlayacak olan Kalkınma Yolu projesini Irak ve Körfez ülkeleriyle birlikte hayata geçireceklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Doğu ve güneyden gelecek yüklerin, Avrupa’ya ulaştırılmasında tıkanıklıklar yaşanmaması için Bulgaristan’la ikinci bir demiryolu sınır geçiş kapısına ilişkin Mutabakat Zaptını da imzaladık. Gördüğünüz üzere, Türkiye bulunduğu konumun sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve tedarik zincirlerinin devamlılığını sağlamak adına gerekli adımları atma konusunda kararlılığını ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Koridor Ticareti Kolaylaştırmak ve Bölgemizdeki Ekonomik Kalkınmayı Desteklemek İçin Fırsat Sunuyor”
Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi dünya pazarına erişimini hedeflediğini belirten Uraloğlu, “Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artıracak.
Bu koridor ticareti kolaylaştırmak, kültürel bağları güçlendirmek ve bölgemizdeki ekonomik kalkınmayı desteklemek için büyük bir fırsat sunmaktadır. Dün heyetlerimizin ön hazırlık niteliğindeki teknik toplantısında ise, bu koridorun etkinliğine dair görüşmeler gerçekleştirildi.
Bölge ulaştırma altyapı yatırımları, karayolu ve demiryolu taşımacılığında tarife ve gümrük uygulamaları, idari hususlar ve güvenlik tedbirleri ile risk yönetimi gibi bir dizi husus hakkında görüş alışverişinde bulundular. Bu değerlendirmeleri toplantı öncesinde bizlere sundular.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.