Korykos Yat Limanı !

Korykos Yat Limanı !
ANTALYA – Deniz, Güneş , Yayla, Havası , doğası şelaleleri ile dünyanın göz bebeği Antalya yat limanı tarihi adı ile Korykos yat limanı ziyaretçilerini büyülüyor..

Korykos Yat Limanı !

GÜLAY DOĞAN

ANTALYA – Deniz, Güneş , Yayla, Havası , doğası şelaleleri ile dünyanın göz bebeği Antalya yat limanı tarihi adı ile Korykos yat limanı ziyaretçilerini büyülüyor..

Bugün yat limanında "Korykos" adıyla bir korsan limanı bulunduğu antik kaynaklardan bilinmektedir. "Kaya Kovuğu" anlamına gelen Korykos, falezlerin hem doğal yapısı hem de sığınma limanı oluşu bakımından önem taşımaktadır.

Antalya, antik dönemde bu limanın etrafına kurulmuş bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.. Görülebilen en eski kalıntılar eski liman olarak nitelendirilen, liman mendireğinin bir kısmı ile limanı çevreleyen surlardır. Limanın ilk olarak M.Ö. dördüncü yüzyılda küçük bir balıkçı kasabasına hizmet verdiği, sonrasında kısa bir süreliğine de olsa M.Ö. ikinci yüzyılda Kilikyalı korsanların kontrolüne geçtiği bilinmektedir.

yat-limani.jpg

Antalya'ya gelen Turistler : Kaleiçinden geçerek teras dan limanı izledikleri gibi hatıra fotoğraf da çektirerek günü ölümsüzleştiriyorlar..

Bu dönemlerde hem limanı çevreleyen falezlerin doğal yapısı, hem de sığınma limanı oluşundan dolayı limana kaya kovuğu anlamına gelen “Korykos” ismi verildiği düşünülmektedir. Daha sonra M.Ö. ikinci yüzyılın son dönemlerinde Bergama kralı II. Attalos tarafından ele geçirilmiş ve limanın etrafında Antalya (o dönemki adıyla Attaleia) şehrinin temelleri atıldı. Antalya Kaleiçi Yat Limanı ve Kaleiçi semti özgün dokusundan dolayı 1972 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Şehrin merkezinde bulunması sebebiyle, kente kısa süreliğine uğrayacak yatlar için iyi bir konuma sahiptir. Liman, yüz adet tekne bağlama kapasitesine sahip olup, liman içi derinlik altı-yedi metre civarındadır.

Genellikle günlük ticari tur teknelerinin bağlandığı bir limandır. Sancak tarafı balıkçı kayıklarına ayrılmış olup, Güneydoğu yakasında iki parmak iskele misafir yatlar için tahsis edilmiştir. Limanda tekneler demir atmamakta, tonozla bağlanmaktadır.

İçerisinde akaryakıt istasyonu, polis karakolu, pis su alım ünitesi, yeme-içme tesisleri, yat malzemeleri satan ve tekne bakımı yapan tesisler mevcuttur. Limanda sadece Türk sularında gezecek yatlar için muamele yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.