Zeytin toplanıyor, üzüm kesiliyor; kışlık hazırlıklar tamamlanıyor…

Zeytin toplanıyor, üzüm kesiliyor; kışlık hazırlıklar tamamlanıyor…

KAHRAMANMARAŞ’TA BASTIRMA YAZI DEVAM EDİYOR!

Zeytin toplanıyor, üzüm kesiliyor; kışlık hazırlıklar tamamlanıyor…

Sevgili Okurlarım,

Kahramanmaraş’ta bugünlerde yazdan kalma günleri yaşıyoruz. Maşallah, 2026 yılı bereketli, yağışlı ve sulu bir yıl oldu. Eylül ayında da yağmurları gördük. Ancak son bir haftadır hava sıcaklıkları yeniden yükseldi. Halk arasında “Batırma yazı”, “Bastırma yazı” veya “Fukara yazı” denilen bu güzel günler devam ediyor.

Fakat önümüzdeki hafta havaların soğuması ve yağışların yeniden başlaması bekleniyor. Bu nedenle Kahramanmaraşlılar, güneşli günleri fırsat bilerek kış hazırlıklarını hızlandırıyor. Cumartesi ve Pazar herkes bağda son görevini yapıyor.

Bağda, bahçede yoğun mesai!

Kahramanmaraş’ta yılın sonbaharı, yalnızca yaprakların sarardığı bir mevsim değildir. Aynı zamanda bağın, bahçenin bereketinin sofralara taşındığı, kışlık yiyeceklerin hazırlandığı hareketli bir dönemdir.

Bugünlerde bir tarafta zeytin toplayanlar, diğer tarafta üzüm kesenler var. Bağlardan getirilen üzümler sıkılıyor, şırası çıkarılıyor; pekmez kaynatılıyor, cevizli sucuklar hazırlanıyor, samsa ve bastık (bestil) un sucuğu , kırma yapılıyor.

Kısacası Kahramanmaraş’ın geleneksel şıra ürünleri için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Kimi evinin bahçesinde, kimi bağında, kimi de köyündeki ata yadigârı üzüm asmalarının başında… Herkes kış gelmeden hazırlığını tamamlamanın telaşında.

Şıra işini kasıma bırakmayın!

Sevgili Okurlarım,

Kahramanmaraşlı için üzüm mevsiminin ayrı bir anlamı vardır. Üzüm yalnızca dalından koparılan bir meyve değildir; pekmezdir, cevizli sucuktur, samsadır, bastıktır. Yılların geleneği, emeğin ve alın terinin ürünüdür.

Havalar soğumadan bu işlerin tamamlanması gerekiyor. Özellikle şıra ürünlerinin yapımını kasım ayına kadar bitirmek önemli. Çünkü yağmurun başlaması, sıcaklıkların düşmesi ve nemli havalar, açık alanda yapılan hazırlıkları zorlaştırabilir.

Zeytin toplama işi ise bölgeye, zeytin çeşidine ve olgunlaşma durumuna göre kasım ayının sonuna kadar uzayabilir. Ancak üzümden elde edilen kışlık ürünlerin hazırlığını geciktirmemek gerekiyor.

Kahramanmaraş’ta yıl sonu telaşı

Aslında bugün sizlere Kahramanmaraşlının yıl sonu mesaisini anlatmak istedim.

Bir tarafta zeytin, diğer tarafta üzüm… Bir evde pekmez kaynıyor, başka bir evde cevizli sucuk diziliyor. Bahçelerde kazanlar kuruluyor, tepsiler hazırlanıyor. Herkes kışın tüketilecek doğal ürünlerini kendi emeğiyle hazırlamaya çalışıyor.

Bu gelenek, sadece yiyecek hazırlamak değildir. Aynı zamanda ailelerin bir araya gelmesi, komşuların birbirine yardım etmesi ve kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Eskiden büyüklerimiz bu işleri imece usulüyle yapardı. Bugün de pek çok aile aynı geleneği sürdürüyor. Üzümün şıraya, şıranın pekmeze dönüşmesi; cevizli sucuğun, samsanın ve bastığın sofralara gelmesi kolay değildir. Her birinin arkasında emek, sabır ve alın teri vardır.

Hapısa Ele Geçse de yiye bilsen,

Havalar henüz güzelken bağdaki, bahçedeki işi bitirmek lazım. Çünkü kış kapıya dayandığında hazırlığını tamamlayan rahat eder.

Allah çiftçimizin, bağcımızın, zeytin üreticimizin emeğini bereketli kılsın. Tarlada, bağda, bahçede çalışan herkese kolaylık versin.

Bugünlük de Kahramanmaraş’ın bağından bahçesinden, zeytininden üzümünden söz ettik. Bugün Fuar alanda Masmala günü var buyurun Hapısa yemeye dostlar , Ravanda şerbeti içmeye dostlar

24 Ekim 2026 Kahramanmaraş'tan bağ bozumu iş zamanı diyoum.

Kalın sağlıcakla…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.