Gurbette Bayram- Deprem Sonrası Bayram !…

Gurbette Bayram- Deprem Sonrası Bayram !…
Gurbet içimde , hep bir sancı, Deprem ise yüreğimde tarifi imkânsız bir acı.. Maraş gurbet gibi. Ramazan Bayramı da gurbetteyim gibi..
Kahramanmaraş merkezli 11 ili doğrudan veya dolaylı etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında : Maraş bizim için bir gurbet oldu..!
Bugün 21 Nisan 2023 Cuma Ağırlık olarak : Kahramanmaraş Adıyaman, Hatay yerle bir eden 6 Şubat 2023 depremi sonrasında , 11 ayın Sultanı Ramazan ayında oruçlarımızı tuttuk, Elhamdülillah , bazen bir çadırda , bazen aşevinden aldığımız yemekle şükür ederek iftar yaptık.. Sahur yiyerek oruçlarımızı tuttuk, Bugün Bayram, Fıttır yani Ramazan Bayramı !.. Gurbette Bayram, Deprem bölgesinde Deprem Bayram.. yıkılan çarşılarda çörek yapılır evlerde hoşaf kaynardı.. ya bugün ?
Bir tanıdık selam veriyorum üç beş kelime : " Oda öldü, buda öldü.. yalınız kaldım, gurbetteymişim gibi, " diyor evet doğru söylüyor , Maraş bize gurbet oldu.. on binlerce dost ahrette göç etti..
Sabah Bayram namazında : Yeşil camiye gittim, hoca efendi bayramı anlatıyor, : "Bir kişi için en az tabanı 75 TL fitre veriniz, ekonomik durumunuza göre üzerine ne kadar veriseniz verin ekonomik durumunuza göre.. fakir ve dar gelirlileri bayram da sevindirin , " diyor..
ilave ediyor: Deprem evlerimizi yıktı , canlarımızı aldı ama biz yıkılmayalım dayanışma içinde ayağa kalkalım diyor.. bir olalım , birlikte olalım diyor.. haklı söze ne denir Amin demek düşüyor bize..
Kendi şehrimde bir yabancı , Bayram sabahı cami de selam verecek , elini sıkacak , sarılacak bir dost yüzü arıyorum.. Gurbette Bayram, Deprem Sonrası ilk Bayram.. her yer gurbet oldu bize dostlar..
Düşünüyorum : Ben kimim ? ben neredeyim ?, Bayramı nasıl yaşayacağım, iyi hoş da Bayram sevincini yaşayamıyorum ki !..
Ramazan Bayramı: ilk defa buruk , tarifi mümkün olmayan bir acı ile geçiriyorum.. Trabzon Bulvarı, Azerbaycan bulvarı valilik çeviresinde dolaşıyorum.. bir tanıdık, bir dost yüzü arıyorum , arıyorum da ! ne gezer..
Gözümün önüne : Cevdet Alperen, Yaşar Alpaslan, Dr. Oğuz Paköz, Dr. Aladdin Türkkorur, Merva Özkömeç, Sıtkı Güvenç, Dr. Ahmet Kaptanoğlu , Mustafa Yüzbaşıoğlu , Şükrü Erşan, Sait Tahiroğlu, daha ismini sayamadığım kadar çok ki binlerce dost hepsi Ramazan ve Bayramı göremeden 6 Şubat sabahı emaneti teslim ettile.. ya biz! ölümüyüz ? Dirimi ? kurtulduğumuza sevine biliyor muyuz ?
Deprem dedik, Kar ve soğuk dedik şehirden kaçıp başka illete gittik. Sonun da Mübarek Ramazan Bayramı gurbette karşıladık.. camiler Maraş camisi gibi değil, çünkü Bayram Namazı sonrası sarılacak bir dost yok.. artık Maraş , Adıyaman'a , Malatya'ya, Hatay'a Osmaniye, , dönme zamanı şehrinize dönün yeniden şehrimizi ayağa kaldıralım.. zamanı , ağlamanın göz yaşı dökmenin bir gaydası yok..
Gönlümüz kırık, yüreğimizde tarifi mümkün olmayan acı ama nereye kadar ? bu sebeple : Her zaman kinden daha çok bir birimize sarılarak, gurbettik dostlara telefonla ulaşarak şehrimize dönmelerini isteyelim.. Maraş'ımızı şenlendirmeliyiz.. şunu unutmayın artık Maraş da deprem yok Türkiye en güvenilir yeri en az 400 yıl Maraş..
Esnaf ne diyor : evler boş : fırıncı ekmek yapsa satacak müşteri yok.. esnaf dükkanını açsa alış veriş yapacak kimse yok diyerek dert yanıyor.. Bu sebeple herkesin , yani Depremin en ağır darbesini yiyen Kahramanmaraş , Adıyaman, Hatay, Osmanniye başta olmak üzere deprem bölgesine insanımız geri dönmesi gerekiyor.. el ele vererek ayağa kalkmamız gerekiyor..
Bugün Ramazan Bayramı : Fıtır Bayramınızı tebrik ediyorum.. Herkese selam ve hürmetlerimle Bayramını kutluyorum.. Hayırlı Bayramlar dostlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi