YENİ NATO ÜYELİK ADAYLARI VE ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ…

YENİ NATO ÜYELİK ADAYLARI VE ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ…

Son günlerde dünya gündeminde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için çalışmaları hız kazandı. Bu ülkelere bütün üyeler rıza gösterse de Türkiye’nin onayı olmadan bu ülkeler NATO üyesi olamaz.

NATO üyeliğine ihtiyaç duymayan İsveç hızlı bir kararla tutum değiştirerek üyelik çalışmalarına başlaması ve neden bu üyeliğe ihtiyaç duyduğu da önemli… Dünyanın birçok yerinde harlı bir ateş çemberinde olduğu düşünüldüğünde Avrupa’nın doğusunda da bu ateşin ısısı hissedilince üyelik müracaatı hız kazandı.  Bir başka ülke Finlandiya Rusya ve Ukrayna savaşı bakışında tarafsız olarak görülse de bu savaşın etkisiyle NATO himayesinde olmayı arzu ediyor.

NATO bünyesinde olmayı arzu eden İsveç ve Finlandiya İskandinav ülkeleri adeta bir terör yuvası Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütlerine ev sahipliği yapan özellikle İsveç terör örgütlerine nasıl kol kanat gerdiği aşikâr. Bu iki ülke Türkiye’ye heyetler gönderme çalışmasında ve Türkiye’yi bu üyelik konusunda ikna etmek için büyük diplomasi hareketliliği olacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda açıklaması şöyle ki;  “Şu anda olumlu bir düşünce içinde değiliz” İskandinav ülkelerinin terör örgütlerini nasıl koruduğunu ve bütün terör örgütlerinin arka bahçesi olduğunu da ifade eden Erdoğan bu konuda çok dikkatli olduğu görülüyor. Daha önce Yunanistan’ın 1980 darbesinden sonra Kenan Evren’in ABD’ ye karşı iyi görünelim sevdasıyla Yunanistan’a karşı Türkiye vetosunu kaldırmış ve ileride Türkiye’ye karşı düşmanlığı artarak devam eden Yunanistan’ın NATO’ ya girmesi sağlanmıştı. Sonradan sivil hükümetler çok keşke dese de iş işten geçmişti. O günün NATO Genel Sekreteri Evren gibi asker olan General Rogers Türkiye ile Yunanistan’ın meselelerini çözme noktasında iyi niyetli olacağı sözünü verse de hepsi sözde kaldı. Darbeyle işbaşına gelen Kenan Evren ne demişti? “Asker sözü” ne oldu? Koskoca bir hiç…

Aynı hata Fransa’ ya karşı da yapıldı. Fransa, NATO'nun askerî kanadından 1966'da çekildi. Biz itiraz etmediğimiz için 3 Nisan 2009'da geri döndü. Ne yaptı? Ermeni tasarısında baş ağrıttı durdu. Terör odaklarını korudu kolladı. Yunanistan’ ı Türkiye’ ye karşı kışkırtması hız kesmeden devam ediyor. İsveç ve Finlandiya Bu iki ülkenin NATO üyeliği gündeme gelince Amerika Türkiye’ye karşı ılımlı davranması düşündürücü değil mi? ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’ye yönelik silah satışına sıcak baktığı bunun içinde onay verilmesine dair Kongre ile olan teması gündemde. Türk Amerikan ilişkilerinde ne gibi, nasıl gelişme ve sürprizler olur? Zaman gösterecek.  ABD’nin bu yaklaşımlarını iyi analiz edilmeli sıcak ilişkiler zemini altında çok yönlü oyunlar oynayabilir. 2023 seçimlerinde Erdoğan’ sız bir Türkiye istiyor. ABD Türkiye’nin kendi güvenliği için attığı her adıma karşı çıkmıştır.

Biden Türkiye’nin Suriye’ye yönelik sınır güvenliği için yaptığı her askeri hareketlerine karşı çıkmış ABD’nin ulusal güvenliği ve dış politikasına karşı olağan üstü tehdit oluşturuyor diyerek dünya gündemin de tutmaya çalışıyor. Şu bir gerçek ki, ABD Türkiye’nin siyasetinden rahatsız… ABD’nin dost görümü altından muhakkak bir hinlik çıkar. Yunanistan’ı silahlandırmaya devam ediyor. Terör örgütlerine binlerce tır dolusu silahla donatmakta; ABD yeni dünya düzeninde tüm iplerin elinde olmasını arzu ediyor. Erdoğan’ sız bir Türkiye Putin ’siz bir Rusya Çin’ e karşı güç kazanmak istiyor.

Amerika ne yaparsa yapsın. Türkiye’yi kontrol altına alamayacaktır.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği zor görünüyor.

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi