Uluslararası Ne Demek?

Uluslararası Ne Demek?

 TDK’ya Göre Uluslararası Sözlük Anlamı Nedir?

      Yalandan ölen var mı ?

       Hayatımız yalanlarla dolu !

       Bugün sizlere : Uluslararası ne demek onu yazacağım..

       Maşallah Kahramanmaraş’ta güreş festivali yaparız, Uluslararası, Dondurma Festivali yaparız uluslararası, kitap fuarı yaparız uluslararası..

       Uluslararası olmayan bir işimiz yok , her şeyimiz uluslararası Maşallah Maşallah !..

       Günlük hayatın içerisinde zaman zaman karşılaştığımız uluslararası kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu merak ediyor. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için uluslararası nedir ve ne anlama gelir sorularının yanıtına buradan ulaşabilirsiniz. Peki uluslararası kelimesinin kökeni ne, uluslararası kelimesinin kaç anlamı var? İşte "TDK'ya Türk Dil Kurumuna göre uluslararası nedir?" sorusunun cevap…

     Sadece toplumsal olmakla kalmayıp uluslararası ve evrensel de olan çağdaş şiirin önemi de bence buradadır işte. Toplum kültürü , milletlerarası kültür olayı !..

     Uluslararası : Milletler arasında çok yönlü ilişkilerle ilgili olan.

Uluslararasi ne demek kısaca?

     İki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas. Milletlerarası : Uluslararası.

     Uluslararası dil ne demek? , Bugün İngilizce Uluslararası bir dil dünyanın 224 devletin de İngilizce bilen ve konuşan vardır..

Uluslar arası dil, sadece bir ülkede değil dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ve anlaşma dili olan dildir. Örneğin İngilizce uluslararası bir dildir.

     Ulusal vs Uluslararası Ulusal tek bir ülkeyle ilgilidir ve sadece o ülke insanlarını ilgilendirir. Uluslararası, iki veya daha fazla ülkenin katılımı anlamına gelir.

    Somut Örnek: EXPO 2023 , Şu anada kadar bildiğim kadarı ile 53 veya daha fazla ülke , biz bu programda varız diyerek Onikişubat Belediyesi ile EXPO ortaklığı imzaladı..

    Bir programın uluslararası olması için : bir çok ülkenin bende varım demesi gerekiyor..

    Uluslararası Güreş Turnuvası : böyle bir cümle kullanacaksak, bir çok ülke ile bir uluslararası anlaşma yaparak: Bu sene Türkiye de önümüzdeki yıl Azerbaycan da, bir sonraki yıl Bosna Hersek de gibi yerlerde Uluslararası Bekir Güreş Turnuvası yapılacaktır.. deriz ülkelerin katılımı ile bu uluslararası bir program olur.. katılıyorum demekle olmaz yalınız.

    Türk Dil Kurumu  TDK bunu açık ve net olarak yazmıştır..

    Kahramanmaraş 7. Kitap Fuarı

    Uluslararası olur mu ?

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi , Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir protokol imzalar, buna bağlı olarak Çeşitli dünya devletlerinde yapılan kitap fuarları veya sergileri, şölenleri ile onu düzenleyenler arasında görüşmeler yapılır.. Uluslararası imzalar atılar sonra , bu imzalar bağlayıcıdır.. TBMM geçer Resmi gazetede yayınlanın ve anlaşma şartlarına göre uluslararası olur..

     Yeni Tokyo Olimpiyatları vardı.. Tv den izlemişinizdir.. ödüllerde aldık..

     Bunun yapılması için : Ben varım diyen ülkeler yıllar önce imza koyuyor, sonra Ülke Meclisinden geçiyor ve karşılıklı görüşülerek yıllar sonra yapılıyor..

     Yarın sabah elini kolunu sallayarak ben geldim dediğin zaman olmuyor..

     Burada kitap fuarı düzenlersin: Yabancı ülkelerden konuk yazar davet edersin, onun Türkçe yazılı kitabı varsa sergiler veya kendi dilindeki kitabını getirir sergiler ve bunun adı da şu olur : 7. Kahramanmaraş Kitap Fuarına bu sene 5 ülkeden 100 yabancı yazar da katıldı olur, ama Uluslararası fuar olamaz !

     Yurt dışında örnek Almanya da : Han ever fuarı açılıyor.. Dünyanın dört bir yanından buraya katılımcılar geliyor, Fuar katılacakların vize işlemleri ve ulaşımı , Uluslararası anlaşmalar doğrultusunda yapılıyor..

      Fuar bunlara davetiye verdiği için : Almanya konsoloslukları veya büyükelçilikleri ona göre vize veriyor..

     Biz Kitap fuarı için veya Güreş Festivali için, yada dondurma Festivali için kaç ülke vatandaşına vize davetiyesi gönderdik ?

     Beş – on ülke ile birlikte böyle bir kitap fuarı yaparız , uluslararası olur niye olmasın, ama ortaklarımız olması gerekir.. Türk Cumhuriyetleri ile ortak yaparsak olur.!

     Gelin dürüst olalım, bir birimizi kandırmayalım , kavramları doğru söyleyelim, bilmiyorsak bir danışman tutalım..

     Ben yaptım oldu demekle bu işler olmuyor dostlar..

     İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi