Mehmet Fatih Erdoğan

Mehmet Fatih Erdoğan

Sevindiren Haberler

Sevindiren Haberler

Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde basından edindiğim iki haber beni çok sevindirdi. Birincisi, ‘Yaşanması muhtemel Orman yangınları ile ilgili tedbirler’ hakkındaki haberdi.  Geçen sene yaşadığımız Orman yangınları unutulur cinsten değildi. 28 Temmuz 2021’de başlayıp iki hafta boyunca devam eden orman yangınları, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yaşam kaynaklarımızı kül etti. Kurdun kuşun börtü böceğin yuvası, temiz havanın, suyun, yağmurun kaynağı, umudun ve huzurun eş anlamlısı ormanların yanmasını gözlerimizde yaşlar, çoğunlukla çaresizlik hissi içinde izledik. Alevlerle mücadele eden, görevliler, büyük bir dayanışma göstererek mücadeleye katkı veren gönüllüler ve sivil toplum temsilcileri, yaşadığımız yıkımın daha da büyümesinin önüne geçtiler.

2021 Türkiye Orman Yangınları ve özellikle Ege ile Akdeniz bölgelerindeki yangınlar, bildiğimiz yangınlara benzemiyordu. Devasaydı. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nin (EFFIS) verilerine göre, 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında, sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar. Türkiye’de 2021’in tamamında yaşanan orman yangınlarında yok olan ormanlık alan 178 bin hektar civarında, yani 1 milyar 780 milyon metrekare idi. Ne yazık ki Bakanlık yetkilileri tarafından önceden alınması gereken tedbirlerde alınmamıştı. Bu yangınlarda kullanılacak uçak yoktu…  

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, birkaç gün önce Bitlis’i ziyaret etti. Bu ziyaretinde geçen sene yaşadığımız korkunç ‘Orman Yangınlarını’ hatırlattı ve bu sene alınan önlemleri anlattı. Geçen sene yaşanan yangınlarda sadece ağaçların değil, ormanlarda yaşayan tüm canlıların yok olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Bu yıl envanterimize 55 helikopter, 20 adet uçak daha katıyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüzü yangınlara müdahale açısından çok daha güçlendiriyoruz. Tabiki temennimiz hiç yangın çıkmasın. Ancak çıkan yangınlara da anında müdahale edebilecek tedbirleri şimdiden alıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü olarak bu yangınların olmaması adına başka birtakım tedbirler de almak zorundayız. Bu kapsamda belirli tarihlerde ormanlara girişleri yasaklayacağız. Vatandaşlarımızın piknik olarak kullandıkları alanlar da dâhil bazı tedbirleri uygulamaya koyacağız’ dedi.

Anladığım kadarıyla Sayın Kirişçi vatandaşlara şu mesajları veriyor: ‘Biz Bakanlık olarak şimdiden çıkabilecek orman yangınlarının büyümeden söndürülmesi için gereken tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızda bu konuyla ilgili duyarlı olsunlar. Piknik alanlarının dışında kalan ormanlık alanlarda mangal yapmasınlar. Ormanlık alanlarda yerlere sigara izmariti atmasınlar. Buralarda cam şişe bırakmasınlar’ diyor. Bir vatandaş olarak Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Hatırlattığı hususları emir telakki edip harfiyen uyacağıma söz veriyorum. Tüm vatandaşlarımızdan da aynı davranışları bekliyorum.

İkincisi ise,  Bodrum Belediyesi tarafından 142 bin adet fidenin ücretsiz olarak halka dağıtılması haberidir. Tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla ‘2022 Yılı 2.Tarımsal Hibe Programı’ kapsamında Bodrum Belediyesi üreticilere 142 bin adet yazlık sebze fidesi dağıtmış. Üstelik bu etkinlik ikincisiymiş. İnanın bana bu haber de en az orman yangınları için alınan tedbirler kadar beni sevindirdi.

Teşvik edildiği takdirde insanımızın çoğu ihtiyaçları olan ‘maydanozu, naneyi, reyhanı, biberi, domatesi, patlıcanı’ evlerinin balkonunda, bahçesinde, çatı katında hatta damında yetiştirecektir. Hatta birçok aile 300, 500 metre karelik alanlarda saydığım sebzelerin üretimini yapıp nafakalarını dahi çıkartabileceklerdir. Böylece; ona buna el açmaktan da kurtulmuş olacaklardır. Bu yardım bence yardımların en güzeli ve hayırlısı olmuştur. Bu vesileyle Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras Beyefendiyi gönülden kutluyorum.

Bizim çokbilmiş geçinen ama hiçbir işe yaramayan belediye başkanları ramazan ayında yardım paketi dağıtma, iftar yemekleri düzenleme gibi klasik etkinliklere devam etsinler. Etsinler ama o etkinliklerin yanında Bodrum Belediyesince düzenlenen ücretsiz Fide dağıtma etkinliği gibi projeleri de uygulamaya koysunlar. Öyle olmasını temenni ediyorum. Bu projenin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde merkez ve tüm ilçelerimizde uygulanmasını temenni ediyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Fatih Erdoğan Arşivi