Sallana Sallana Geliyor !

Sallana Sallana Geliyor !

    Büyük Deprem olmasın ! : Küçük depremlere razıyız ! diyorum, bazı dostlar çok iyimsersin diyorlar..

    Hemen şunu söyleyimki : Türkiye de değil , dünyanın hiçbir ülkesinde Deprem şu çizgide olacaktır diyen bir bilim adamı veya bir belge yoktur..

    Kahramanmaraş’ta 4.6 ile başlayan aşağı doğru giden küçük depremlerin sık sık meydana gelmesi üzerine herkes deprem uzmanı oldu..

    Nasıl mı ? :” biri yazmış , Gölbaşında olacak, Pazarcıkta olacak, Türkoğlu da olacak, İskenderun da olacak, Şehir hastanesinin altında olacak ,” cak cak cak..

    Depremin ne zaman nerede olacağını kimse bilemez..

    Anadolu Fay hattı, Adıyaman Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu, İskenderun üzerinden denize giriyor bu tamam

    Genişliği ise : Berüt dağı, Karabıyıklı – Gaziantep Başpınar’a kadar dayanıyor..

    Bu genişliğin her noktasında olabilir..

    Yani şunu kimse diyemez: Narlı, Tevekkeli, Kapıçam, Şehir Hastanesi, Karacasu, Hava Alanı, Erkenez, Sanayi, Trabzon caddesi, Ulucami, Binevler, Menzelet Barajı, Ilıca, Süleymanlı ve Berüt dağı zirvesi yada burada bulunan şu evin altında deprem olacak diye kimse diyemez, böyle bir şey yok, böyle söyleyenlere inanmayın..!

    Maraş Depremine baktığımız zaman: 500 yıl ve 300 yıl önce 7’in üzerinde iki büyük depremi görüyoruz.

    Bunun altında bir çok deprem yaşadık..

    Ceyhan depremi de Maraş ciddi sallanmıştı onu unutmadık..

    39 Deprem 40 Oldu..

Son bir haftada Kahramanmaraş’ta artarda 39 depremin meydana gelmesi vatandaşları korkuttu.

     Sabah saat 04 20 gibi 3.6 ile sabah namazına uyanan Kahramanmaraşlılar..Son olarak 3.6 şiddetinde deprem meydana gelmesi akıllarda pek çok soru işaretine neden oldu. Peki bu depremler büyük bir depremin habercisi mi?  Sütçü İmam Üniversitesinden Dr. Alican Kop, bu bölgede 509 yıllık bir sessizlik olduğunu belirterek “Her an 7 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi.

    Tabi bugün mü ? Yarın mı ? 10-20 yıl sonra mı ? onu kimse bilemez..

    Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Kahramanmaraş’ta son günlerde üst üste çok sayıda deprem oldu. Kandilli Rasathanesi verilerine göre son bir haftada 39 kez sallandı. Bu sabah yine depremle uyandık..

     Bugün ise 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki bu depremler daha büyük depremlerin habercisi mi, bir enerji birikimi var mı?  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Alican Kop, bu bölgede 7 şiddetinde bir deprem oluşma riski olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş 3,7 ile sallandı

Kahramanmaraş 3,7 ile sallandı

Kahramanmaraş 3.8 ile sallandı

     509 YILLIK SUSKUNLUK!

     Doğu Anadolu fay hattının 6 parça halinde olduğunun altını çizen Kop, bu parçalardan 5’inin 1800’lü yıllarda deprem ürettiğini ancak Pazarcık sekmentinin 1114 ile 1513 yıllar arasında deprem ürettiğini söyledi.  509 yıllık bir enerji birikimi periyodu olduğuna dikkat çeken Kop, “Burası Türkiye’nin en önemli sismik boşluklarından biri olarak kabul ediliyor. Her an her saniye büyük deprem olasılığı var. Ancak bu depremleri büyük depremlerin habercisidir diyemem. Münferit bir deprem gibi duruyor. 3.8’e kadar çıkabilir, zamanla sönecektir, 39 depremde bunu gösteriyor. Ancak bu depremler burada ciddi bir enerji birikimi olduğunu da gösteriyor. 509 yıldır bir suskunluk var. Her an her saniye burada büyük bir deprem olabilir. Her an 7 büyüklüğünde deprem oluşabilir” diyor..

    Kısaca Kahramanmaraş Sallanıyor ama depremin ne zaman olacağını bilemeyiz, çare ne derseniz, ev alırken bu ev depreme dayanıklı mı ? Beton ve demiri nedir ? fiyatından önce bunu sorun, ev alırken 7’nin üzerinde depreme dayanıklı ev alın, yoksa kendinize mezar almış olursunuz..

    Bizden uyarması Sallana sallana geliyor haberiniz olsun..

    İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi