ÖZTUNÇ: HES’LERİ, BETONLAŞMAYI SAVUNANLAR, YARIN KENDİLERİNİ SAVUNMAK ZORUNDA KALACAKLAR

ÖZTUNÇ: HES’LERİ, BETONLAŞMAYI SAVUNANLAR, YARIN KENDİLERİNİ SAVUNMAK ZORUNDA KALACAKLAR
ÖZTUNÇ: HES’LERİ, BETONLAŞMAYI SAVUNANLAR, YARIN KENDİLERİNİ SAVUNMAK ZORUNDA KALACAKLARBatı Karadeniz’de meydana gelen sel üzerine açıklamalarda bulunan ÖZTUNÇ; “Sorumluları yargı önüne çıkarmaları gerekeceğine, oluşan...

ÖZTUNÇ: HES’LERİ, BETONLAŞMAYI SAVUNANLAR, YARIN KENDİLERİNİ SAVUNMAK ZORUNDA KALACAKLAR

Batı Karadeniz’de meydana gelen sel üzerine açıklamalarda bulunan ÖZTUNÇ; “Sorumluları yargı önüne çıkarmaları gerekeceğine, oluşan zararı karşılarız diyerek suçun üzerini örtüyorlar. Söz veriyoruz, bugün HES’leri, betonu savunanlar yarın kedilerini savunacaklar” çıkışında bulundu.

Sorumlular Suç Örtmekle Meşgul

Afet koordinasyonundaki sıkıntılara değinen Öztunç; “Afet yönetimi, koordinasyonu sıfır. Neden. Çünkü sorumlular, suçlarını örtmekle meşgul. Bozkurt’ta, Abana’da olan felaket, Bakanlığın taşkın modellemelerinde öngörülmüş. Buna yönelik tedbir alınmış mı ? Yok. Bu felaket, göz göre göre gelmiş. Sorumlular bundan söz edeceğine, HES’leri savunuyor” yorumunu yaptı.

2019 Yılında Yüksek Taşkın Riski Var Denilmiş

ÖZTUNÇ’un basınla paylaştığı Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planında, 2014 yılında da taşkın yaşanan Ezine çayı üzerinde incelemeler yapıldığı, çay yatağı üzerinden yapılan modellemelerde, derenin sağ sahilinin yüksek taşkın tehlike riskine maruza kaldığının uyarısı yapılmıştır. Planda, 2014 yılında Ezine çayı taşması sonucunda Abana ilçesi yerleşim yerleri ve ticaret alanları sular altında kaldığından da söz edilmektedir.

ISLAH HATALI YAPILMIŞ

Planda, ilçe merkezindeki dere ıslahı sırasında sağ sahildeki kanal duvarlarının sol sahildeki duvarlarından yaklaşık 1 m daha düşük yapıldığı, iki dere birleşiminin 150 m mansabında her iki sahilde de dereye erişim için açıklıklar bırakıldığı, kanal duvarlarının birleştirilmediğinden söz edilerek, bu açıklardan taşan suların akarsuya dönemediği için sağ ve sol sahil yerleşimlerinde ciddi taşkın riski oluşturduğundan söz edilmiştir.

DERE YATAĞINDA YAPILAŞMAYI DEVLET ÖNERMİŞ

Bozkurt’un nüfus artışının tersine bir yapılaşmaya maruz kaldığını aktaran ÖZTUNÇ; “Bozkurt’un nüfusu 2000 yılında 10.159, 2020 yılında  9620’dır. Aradaki sürede de azalış göstermiştir. Buna karşın, dönemin Çevre ve Ormancılık Bakanlığı, bölgeye ilişkin 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planda nüfusun artacağı öngörülerek yapılaşmanın artmasına yönelik öneri sunulmuştur. Sonrasında, dere yatağında 8 katlı binalara izin verilmiş. Sonuç olarak sel olmuş ama bilanço deprem bilançosu gibi. Bozkurt yok olmuş resmen. Bunun sorumluları hesap vermeliler. Vermedikleri için daha çok canımız yanıyor” dedi.

HES’LERİ SAVUNMAK İÇİN YALAN SÖYLÜYORLAR

DSİ’nin HES’ler üzerine yaptığı açıklamayı yorumlayan ÖZTUNÇ; “DSİ, konuyu çarpıtıyor. Kapakların açılması kapılmasından ziyade; bu yapılar yapılırken suyun yatağı değiştiriliyor. suyu tünel ya da kanal ile başka bir yere gönderiyorlar. Diğer kısımda dere yatakları kuruyor. Bu sefer, bu yataklarda, dere kurudu mantığına girilip, dolgu-doldurma işlemi yapılıyor, ev yapılıyor, yol yapılıyor. Su önünü tutan setten kurtulunca gelip buraları geri alıyor” değerlendirmesini yaptı.

AKP İklim Krizini Başımıza Bela Etti, Şimdi Kendisi de Baş Edemiyor

AKP, İklim krizini başımıza bela etti, şimdi kendisi de başedemiyor. Bunlar AKP’nin sadece ihmallerinin değil, bilinçli tercihlerinin sonucu. Gözlerini para hırsı bürüdü, birşey olmaz diye diye; olanları da umursamayarak bugünlere getirdi.Şu ana kadar AKP’nin bu belayı başımıza getirdiğini düşünüyorduk. Bu yaz gördük ki, AKP’ de dizginleri kaybetti. Belayla başa çıkmıyor.  Bir tarafımızda  sıcaklık ve kuraklık; diğer tarafımızda sel ve taşkınlar oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.