Milli Gelir Hesaplaması !

Milli Gelir Hesaplaması !

     Son günlerde : Milli Gelir Üzerinden , algı operasyonu yapıldığını görmeye başladım.. Dün akşam oturuyoruz: Türkiye fakir, Türkiye öldü bitti, Milli geliri nerede ?

    Okumuşun cahillerini şöyle dinledim:

    Örnek olarak :

Katar  Ortalama kişi başı yıllık: 88,559 Dolar, bizim adamların anladığı Katar hükümeti kazandığı parayı her yıl kişi başına 88, 559 dolar olarak vatandaşlarına dağıttığıdır..

     Lüksemburg Ortalama kişi başı yıllık: 81,383 Dolar

     Norveç Ortalama kişi başı yıllık: 52,013 Dolar

     Brunei Ortalama kişi başı yıllık: 48,892 Dolar

     Birleşik Arap Emirlikleri Ortalama kişi başı yıllık: 48,821 Dolar

     ABD Ortalama kişi başı yıllık: 47,284 Dolar

     İsviçre Ortalama kişi başı yıllık: 41,663 Dolar

     Hollanda Ortalama kişi başı yıllık: 40,765 Dolar

     Avustralya  Ortalama kişi başı yıllık: 39,699 Dolar ve böyle sıralanıp gidiyor, Türkiye bu sıranın neresindesine girmiyorum..

     Önce şunu bilmemiz gerekir: Milli Gelir Nedir ? Nasıl hesaplanır..

     Tarımdan sanayiye , Teknolojiden Enerji üretimine, velhasıl ne varsa üretilen yurt içi ayrı, yurt dışına satılan ayrı olarak hesaplanır..

     Diyelim : 100 TL üretim yapıp yurt dışına satışını yaptık, 100 Dolar girdi. Nüfusumuzda 100 kişi ise : Milli Gelirimiz kişi başı 1 dolar demektir.. çok basit hesaplama böyle..

     Devlet bu gelen parayı nüfus başına hiçbir zaman kimseye dağıtmaz dünya da da bunun bir örneği yoktur..

     Bugünlerde televizyon haberlerini iyi takip edin, gazete ve internet haber sitelerini iyi okuyun, AB ve ABD de soğuktan donarak ölen evsizlerin haberini çok görür ve çok okursunuz, dünyanın en zengin ülkesi, milli geliri çok yüksek olan devletlerde bu ölümleri görürsünüz..

     Allah nasip etti, bir çok yere gitme ve görme imkanı bulduk, Zengin dediğimiz ülkelerde gece kondu mahallesi, fakirleri yoksulluk içinde yaşayan insanlar.

     Devlet Milli gerilimiz yüksek diye bunlara para dağıtmıyor..

     Çalışırsan, üretirsen para kazanır , zengin olabilirsin..

     Çalışmadan, üretmeden, zengin olmak, milli gelirden pay almak mümkün değil.. Milli Gelir çalışıp üretmenin karşılığıdır..

     Türkiye de Kahramanmaraş : Afşin Elbistan Termik Santralı, HES ve GES  vede Rüzgar gülleri ile enerji üreten, Tekstil de 4/3 iplik ve kumaş üretimi yapan, Çelik sektöründe yüzde 70 üretim, tarımı ile yüksek üretimi ihracatı ile En Yüksek Milli Gelire Sahip illerimizin başında geliyor..

     Katma Değer Üretimi ile : Kahramanmaraş ekonomisine, Türkiye ekonomisine katkı sunan bir firmamızın Milli Gelir İçinde payı yüksek olmasına rağmen , bunu ne hükümette , ne de halka dağıtacak hali yok, böyle bir örnek de yok..

    Türkiye de milli gelir kişi başı 12 bin 500 dolara kadar yükseldi ama bu bana göre doğru bir rakam değil ! niye derseniz ?

    Bağda, bahçede üretim yaptığımız , tarım ürünlerin hiç biri milli gelir hesaplamasına girmez,  Kendi ihtiyacımız için ürettiğimiz, tarım ürünü başta olmak üzere ev araç ve gereçleri milli gelir hesaplamasına girmez..

    Bu sebeple : Batı Türkiye de öyle veya böyle 12 bin dolar gibi kişi başı milli gelir görülüyor ama halkının yaşam tarzı 50 bin doların üzerinde gibi görülüyor..

    Bunun sebebi kayıt altına girmeyen üretim ve batışı şaşırtan yanıda burası..

    Bugün benim çevreme bakıyorum: Zeytin, Ceviz, Üzüm, Domates, Biber vs tüm tarım ürünleri köylerden ücretsiz gelerek mutfaklara giriyor..

      Bir çok sanayi ürünü aynı şekilde : emmim, dayım, halam , teyzem diyerek üretip onlara veriyoruz, bu da kayıt altına girmiyor..

      Eldeki paraya bakıyoruz az, yaşam kalitemiz yüksek.. bunun sebebi bu..

      AB ve ABD veya dünya ülkelerinde milli gelir ne ? , Türkiye de ne ? biz fakiriz diyerek algı operasyonu yapanlar , Milli Gelirin Nasıp hesaplandığını ve ne demek olduğunu iyi okuyun öğrenin, benim tahminin bugün Türkiye milli geliri 30 bin doların üzerindedir.

      Her şeye rağmen güzel giden bir ekonomimiz var..

      Bu krize rağmen , güzel gidiyor.. öldük , battık demenin kimseye faydası yok..

      Bizden söylemesi..

      İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi