MATERYALİZM ÇUKURU

             MATERYALİZM ÇUKURU

                                                CEVDET ALPEREN

      Herşeyin  maddeden ibaret olduğunu zanneden bir nesil   var. Hem ülkemizde hemde dünyada hakim olmuş bir anlayış.  Hem inanan ,hem de inanmayan bir kitlede  hakim bir  anlayış. Maddenin dışında bir alanın ,bir kavramın olmadığı  yada fizik ötesi bir yapının olduğuna inanmayan bir insan kitlesi var.  Bu anlayış gitikçe dozacını artırıyor.

     Bilinçsiz,duygusuz,düşüncesiz,kaygısız,sevgisiz    bir  anlayış. Robotlaşmış  . Her şeyin maddeden ibaret olduğunu sanan ,herşeyin madde ile ifade edilebileceğini   düşünen  bir nesille karşı karşıyayız.

      Tabiri caiz ise dibi görünmeyen bir çukurda insanlık .  İşin kötü tarafı inandığını söyleyen,Müslümanım diyen insanlarda bile farkında olmadan bu duygular hakim olmuş. Düşünce itibarı ile kafasında olmasa bile tabiat üstü bir varlığın  var olmadığı anlayışı  ile yaşayan insanlar var.

     İbadet ediyor ama,çalışmıyor. İnanıyorum diyor ama etrafında olanların kaygısında değil. İnanıyorum diyor  ama  kendini birilerinin emri altına vermiş adeta ona teslim olmuş bir yapı var. Bir şey öğrenme kaygısında olmayan ve  inandığını zanneden  insanlar var .

       İnanıyorum diyor  ama  partisi için insanlarla kavga ediyor. İnanıyorum diyor  ama başkalarının haklarını gaspediyor. İnanıyorum diyor  ama işini dürüst yapmıyor. İnanıyorum diyor  ama  insan kalbini kırıyor. İnanıyorum diyor  ama bankaya parasını faizli yatırıryor.

    İnanıyorum diyor ama ana ,baba ve komşusunu tanımıyor. Müslümanım diyor ama her türlü haksızlığa meydan veriyor. Müslümanım diyor ama alış verişi düzgün değil. Müslümanım diyor ama  haksızlık ve adaletsizlik yapıyor.

    Bu makaleyi yazarken sonunu nasıl bağlayayım  diye düşünürken  aklıma Pakistan'ın  Mehmet Akifi olarak nitelendirilen , mütefekkir  rahmetli  Muhammet İkbal'in bir sözü geldi aklıma: " Nerde Müslümanım diyen birini  gördümse ondan uzaklaştım , Müslümanlığa sığındım."   

    Evet bizlerde Müslümanım diyenlerden ziyade , insanların  muamelesine   bakmamız gerekir. Din muameledir.  Bazı insanlar Müslümanım diyor ama   muamelesi İslammiyet ile bağdaşmıyor. O bakımdan müslümanım demek önemli değil, Kurandaki Müslümanlığı anlamak ve yaşamak gerek.

          Materyalizmin çukuruna düşmüş bir insanın bu çukurdan çıkabilmesi için Kurana  sarılmalı. Kuranı anlamalı. Kuran ile yaşamalı.                                                                                                                                                       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi