LOKMAN HEKİM

LOKMAN HEKİM

    Kuranda  Lokman Suresi var. Türkülerde de geçen bir Lokman Hekim var.

     Türküde:

    "Karadır kaşların ferman yazdırır

     Bu aşk beni diyar diyar gezdirir,

     Lokman hekim gelse yaram azdırır

     Yaramı sarmaya yar kendi gelsin."

     Bir biri ile alakaları var mı bilmem ama süre de Allah Lokmana şu şekilde hitap ediyor : " …Lokmana hikmet verdik. Kim şükrederse ancak kendisine şükretmiş olur . Kim de nankörlük ederse Allahın ihtiyacı yoktur…"  Şükreden mükafatını alır. Şükretmiyor,nankörlük ediyorsa Allah'ın ona ihtiyacı yok.

    Lokman suresinde, Lokman oğluna şöyle öğüt veriyor :" Yavrum Allah'a şirk koşma! Çünkü şirk büyük bir zulümdür."

    Lokman suresinin başka bir ayetinde Allah şöyle buyuruyor :" Biz insana anne ve babasına bakmasını emrettik. Annesi onu güçlükle karnında taşıdı. …Bana şükredesin,anne ve babana da teşekkür edesin diyedir. Dönüş Banadır."

    Devam eden  ayette : "Eğer annen ve baban senin bilmediğin bir konuda Bana ortak koşman  için uğraşırsa ,onlara itaat etme. Dünyada onlara güzelce davran.Bana gönülden yönelenin yolunu tut….."

     Aynı Surede  Lokman oğluna şöyle nasihat ediyor:"  Yavrum haberin olsun ki yaptığın bir hardal tanesi  ağırlığı  kadar bile olsa ,bir kaya içinde veya  göklerde yada yerin dibinde  gizlenmiş olsa  Allah onu getirir…."

     "Yavrum ! Namaz kıl , iyi ve güzel olanı emret, kötü ve çirkin olanı yasakla ,başına gelene sabret…"

       " İnsanlara yanaklarını şişirerek böbürlenme,yeryüzünde çalımla yürüme ! Çünkü Allah ,böbürlenen ve övünen kimseleri sevmez."

     "Yürüyüşünde ölçülü ol,sesini alçak tut ! Çünkü seslerin en kötüsü, elbette  eşeğin sesidir."

      Ayetlerin elbette hepside önemli ve mesajlarla dolu. Lokman süresinin bir ayetinde  ." Biz, onlara biraz  haz aldırırız,sonra kendilerini ağır bir azaba girdiririz."    Evet inkar edenlere ,inanmayanlara sesleniyor Cenabı Allah. Bu dünyada biraz haz alsanız da akıbetiniz karanlık şeklinde yorumlamak mümkündür.

    Başka bir ayetinde :" Ey insanlar ! Rabbinizden korkun,Babanın evladına  bir şey  yapamadığı günden sakının . Evlat da babasına bir şey yapamaz…." Bu ayetten aldığımız mesaj öldükten sonra babanın evlada ,evladın babaya hiçbir faydası dokunmaz. Ancak bu dünyada yaptıklarınız kurtarır.

    Surenin derinlikleri var. Doğrudan Kuran'dan okuyup anlarsak hem dünyamız için,hem de öldükten sonraki hayatımız için faydalı olacağı  inancındayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi