Lider ve Genel Başkan !

Lider ve Genel Başkan !

    Allah insanı yaratırken: Lider yaratır ve anasından lider doğar !

    Dernek Başkanı, Muhtar, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı, Siyasi Parti il başkanı ve genel başkanı herkes ola bilir..

    Kimi görevini çok iyi yapar, kimi de yapamaz !

    Lider başka bir şey ! genel başkan olmak ayrı bir olaydır..

    Ama bizde : Liderle genel başkanı ayırt edemeyen insanımız var öyle ki , toplumun hemen her kesiminden insanı görmek mümkün..

     Buna gazetecilerde dahil !

     Sevgili okurlarım: Rektörle – Dekanı ayırt edemeyen bizim meslektaşlar son dönemde Liderle genel başkanı da ayır edemiyorlar..

     Son yıllarda epey karşımıza çıkan bir kelime; lider, liderlik. Önce kelime anlamı ile başlayalım işe. Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, çevreyi yönetebilmek için sorumluluğunu zekâ ve bilgi ile harmanlayan kişilere denir.

     Elindeki güç, bilgi, deneyim ve tecrübe ile çevresini etkiler; taşın altına elini koyar ve gerekirse zor kararların ve sonuçların arkasında durmayı bilir. Kendi bildiğini okur gibi keskin cümleler kuramayız ancak lider, olaylar karşısında daima sorumluluğu üstlenebilen gerçek kişilerdir diyebiliriz.

     Hitabet gücü yerinde olan, vizyon sahibi liderler insanları dinler ve anlamak için çaba sarf ederler. Liderleri hayatın her anında ve alanında görmek mümkündür. Kimi zaman yönetimde liderlik, kimi zaman işletme alanında liderlik çıkar karşımıza ancak günün sonunda lider tüm sorumluluğu alacak yetkili olandır. Liderlik nedir ne değildir faslına geçmeden önce lider özelliklerinden biraz bahsetmekte yarar var.

     Lider özellikleri nelerdir?

     Daima elini taşın altına koyar. Başkalarına karşı büyük hırsları olmaz onun en büyük hırsı işini kusursuz yapmasıdır. O yüzden kişi ile değil işi ile uğraşır.

      İletişim becerisi yüksektir. Birileri ile paylaşımda bulunmayı kayıp değil kazanç olarak görür çünkü bilir ki güzel olan her şey paylaştıkça çoğalır.

      Lider yanlış da yapsa arkasında durur. Gerekirse tek başına ipi göğüsler ve başkalarına suç atmak yerine “hata bende” erdemine sahiptir.

      Başarma konusunda hırslıdır ancak hırsına yenilmez; adımlarını daima sağlam atar. Risk bazen alır, bazen almaz ancak günün sonunda daima “en iyiyi” hedefler.

      Lider kendinden emindir. Bir duruşu vardır. Elinizi sıkarken bile lider olduğunu anlarsınız çünkü özgüven henüz tanışmada başlar.

      Kendi doğruları ya da bilgileri doğrultusunda hareket etmez. Başka fikirlere de daima açıktır. Yenilikten korkmaz, temkini elden bırakmaz ancak gelişime ve yenilenmeye her zaman açıktır.

      Öğretmen notu: Bir sınıf da bir kişi lider olur, sınıfı peşinden koşturur, kocaman okulda da bir lider çıkar öğrencilerin sevgilisi haline gelir..

      Lider sonradan olunmaz: Doğuştan lider olacaksın , Allah seni öyle yaratacak..

      Genel Başkan :

      Bir siyasi partinin genel başkanlığına aday çıkmaz, toplum içinde en salak dediğimiz kişi bir partinin genel başkanı ola bilir, ama lider olamaz..

      Bugün Lider kim ? çevrenizdeki partilerin genel başkanlarına bakın !  Lider hep yenilikçi öğrenen kimsedir.. Öğrenmenin sonu yoktur liderlerde. Soru sormayı, işleri kurcalamayı sever. Öğrenme serüveni, kariyerinin en uç noktasında dahi olsa bitmez. Doğru sorular sorarak olaylara farklı bakış açısı kazandırır.

      İşleri yönetmekle kalmaz, ilişkileri de iyi yönetir. Hitabeti kuvvetli olduğu için etrafında takdir edilir. Sosyal ilişkileri güçlüdür, adımlarını sağlam atar.

       Bir olaya tek bir bakış açısı getirmez; çok yönlü düşünür. Her yönüyle tartar ve ilgili konularda strateji geliştirir.

      Bu bağlamda : bugün Türkiye de genel başkan çok ama lider bir tek kişi var oda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer siyasi partilerin sadece genel başkanları var liderleri yok ..

     İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi