LAİKLİK KALDIRILIRSA NE DEĞİŞİR

LAİKLİK KALDIRILIRSA NE DEĞİŞİR

                                 CEVDET ALPEREN

      Bu laiklik denilen ne menem şey ise iki de bir gündeme geliyor ve tartışılıyor.Hatta laiklik çoğu zaman  ladinilik (dinsizlik) olarak algılanmaktadır. Genel olarak din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmaması şeklinde  tarif ediliyor. Bazıları da din özgürlüğü diyor. Devlet yönetimi insanlar hangi dine inanırsa inansın tarafsız olur diyenler var. İnsanlar inançlarına ve kılık kıyafetlerine göre yargılanmaz diyenler var.  Laikliği  bu ve buna benzer ifadelerle izah edenlerde olduğunu görüyoruz.

      İslamiyet'e göre "devletin dini adalettir" Yani Eğer laikliği kaldırsak da devlet  insanlara  tarafsız bir şekilde adalet ile hükmedecek. Yine İslamiyet'e göre " dinde zorlama yoktur. ( Bakara/256 Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan ayırt edilmiştir. Artık her kim tağutu inkar edip Allah'a inanırsa , sağlam bir kulpa  yapışmıştır ki o hiçbir zaman kopmaz. Allah her şeyi işitir ve bilir.) " Herkes inancında serbesttir. "  Senin  dinin sana ,benim dinim bana " (Kafirun  suresi) emri var.  Bu çerçeveden bakarsak laik anlayışta da hemen hemen aynı şeyler  savunuluyor.

    Laikliği anayasadan kaldırmanın ne faydası olacak Müslümanlara. Laiklik  Müslüman olmanın nesine engel oluyor? Mesela laiklik cami yapmaya engel m? Kuran kursu açmaya engel mi ? İmam  Hatip Okullarını açmaya engel mi ? Laiklik cemaatlere,dini derneklere,vakıflara ,dergahlara ,örtünmeye engel mi ?  Laiklik kalkarsa adam öldürme,kadın cinayetleri azalacak mı ? Tacizler kalkacak mı ? Çocuk cinayetleri kalkacak mı ? Rüşvet,yolsuzluk,yalancılık kalkacak mı ? Laiklik faizi kaldırmaya engel mi ?

    Yani laiklik kalkarsa ne karımız olacak ?  Laiklik kaldırsak ne değişecek. ? İş olsun diye mi kaldırılmak isteniyor laiklik. Sistemin adı mı önemli, yoksa alınan yasal tedbirler ile herkesin kendi inancını yaşaması mı önemli. Allah  Hz. Muhammed ile gönderdiği dinini yaşasınlar diye göndermiş. Bir insan dini değerlerini yaşıyorsa, İslam'ın yasaklarını yapmıyorsa bunun adının ne olması çok önemli mi ? Din muameledir. Sistemin adı önemli değil,sistemin dinimize ve inançlarımıza müdahale etmemesi önemli değil mi ?  İslam dininin tebliğ görevlisi Hz. Muhammed yaşadığı dönemde sisteme bir isim vermiş mi ? Kuran çerçevesinde  bir hayat nizamı ortaya koymuştur. Dönemin " Saadet dönemi" dediğimiz bir ismi var olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede  demokratik bakışın da Avrupalılar tarafından İslamiyet'ten aldıklarını düşünüyorum.

     Mehmet Akif ERSOY'un Almanya seyahati sonunda vardığı kanaat nedir ? "Dinleri var işimiz gibi,işleri var dinimiz gibi"   Evet sevgili okuyanlarım. İşimiz dinimiz gibi sağlam olursa geriye bir şey kalmıyor. Sistemin adı ne olursa olsun. Önemli olan Adalet,hürriyet ve  inançlarımızı yaşamak  değil mi ? Benim devletim inançlarıma karışanları cezalandırırsa,ben de hür bir şekilde inançlarımı yaşarsam mesele var mı ?   Mesela bu durumda faizi kaldırırsak ne olur.Adam öldürenlere Zina ve tecavüz edenlere ağır cezalar gelirse huzur artmaz mı ?  Hırsızlık yapanlara , devletin malını üzerine geçirenlere ,mafya ve tehdit ile soygunculuk yapanlara ağır ceza  verilirse huzur ve güven artmaz mı ?

     Benim anladığıma göre bu işten rant sağlayanlar var. İlahi bir emir yok.  Laiklik kaldırılamaz diyenler ile,laiklik kalksın diyenler aynı merkeze koşuyor. Sadece bir çatışma ortamı oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi