KAZAKİSTAN ÜZERİNDEN HESAPLAR YAPILIYOR

KAZAKİSTAN ÜZERİNDEN HESAPLAR YAPILIYOR.

Kazakistan’ı karıştırmak isteyenler, dört gözle küçük bir bahane bekliyorlardı. Nihayetinde Kazakistan’ da zamların yapılmasını özellikle LPG’ye yapılan zammı bahane eden halk sokağa döküldü. Yirmi bin halkın sokağa dökülmesi çok manidar. LPG’ye yapılan zammın geri alınması, yapılan zamdan daha fazla indirim yapılması dahi olayları durdurmuyorsa bunun arkasın da çok farklı hesapların olduğunu gösteriyor.

Kazakistan’ da zam gerekçesi ile yapılan ayaklanma ve protestolar sonucu ülkede yakılıp, yıkılan yerler oldukça fazla ülkeyi karıştırmak isteyenlerin hesapları ve taktikleri genelde aydı makul bir bahane bulma hesabını iyi yapıyorlar komut bekleyen piyonları da hazır olduğu için çokta yorulmazlar Kazakistan’ da bu şekilde karıştırılıyor. Kazakistan, Sovyet Rusya’nın çöküşü sonrası 16 Aralık 1991 sonrası istiklalini kazanmış bir Türk Devleti ancak tam manasıyla istiklalini kazanabilmiş değildir.

Sovyetler Birliği'nin 1991'de resmen dağılması sonrası bölge istikrarı için Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Ermenistan 15 Mayıs 1992 yılında Taşkent'te (KGAÖ) Kolektif Güvenlik Anlaşmasını imzaladı. Bu metin, üyeler arasında işbirliğinin artırılması ve ortak tehlikelere karşı politika üretilmesini içeriyordu. 1994'te yürürlüğe giren anlaşmanın yasal çerçevesi ve örgütün organizasyon yapısı 1999 yılına kadar oluşturuldu.  Anlaşmaya sonradan Azerbaycan (1993), Gürcistan (1993) ve Beyaz Rusya (1994) katıldı. 1999'da anlaşmanın uygulanmasında yaşanan sorunları gerekçe gösteren Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan, üyeliklerini sonlandırdı.

Ne yazık ki, ülkeler üzerinde hesap yapanların o ülkede milli iradenin hayat bulmasından rahatsız olurlar. Milli iradeye saygılı olmak o ülkenin istikrarını daha kalıcı kılar. Ülke üzerinde gözü olanlar bu istikrardan son derece rahatsız olurlar. Kazakistan’ın karışması Rusya’nın da, Amerikan’ında işine geliyor.  “ Türk Devletleri Teşkilatı” birliğinin güçlü bir şekilde kurulması ve dünyaya duyurulması Türk düşmanlarını rahatsız etti. Bu rahatsızlığı Kazakistan da gösterdiler daha da gösterecekler. 

Kazakistan hükümeti    (KGAT) Kolektif Güvenlik Anlaşması Teşkilatını yardıma çağırıyor. Neden böyle bir karar aldı? Zaman gösterecek.  Putin ne yaptı? Rus askeri ağırlıklı, Ermenistan askerlerinin de içinde olduğu bir birliği Kazakistan’a gönderdi. Acaba bu birlik olayları yatıştırmaya mı yoksa karıştırmaya mı gitti? Kazakistan’ın yeraltı zenginliği yönünde güçlü kaynakları var. Küçük bahanelerle karışıklık çıkartıp halkı sokağa dökerek ülkeyi ele geçirme hesabı yapılıyor. Türkiye üzerinde de bu oyunun benzeri oynanmadı mı? Gezi olayları ile başladıkları sokak eylemleri dalga dalga yayılacaktı. Ancak hesapları tutmadı. Günümüzde aynı hesap Kazakistan için yapılıyor. Türk dünyasını yekvücut ayağa kaldıracak müşterek İslami şuur ve idraki ile köklü medeniyetimizde fikir birliği, ahiret birliği ülküsüyle sarılmakla mümkün olacaktır. “Türk Devletleri Teşkilatı” birlikteliğimizi sağlam temeller üzerine inşa edeceğimiz müşterek bir yapı koordinesiyle her alanda iş birliğinin gelişmesi elzemdir.

Türkiye” Türk Devletleri Teşkilatı” yapısının mihenk taşıdır. Elbet dünya siyasetinde söz sahibi olacaktır. Yeter ki, İslam davası yolunda kültür ve medeniyetimizin ışığında köküne, özüne bağlı bir ruh idrakiyle bir olma ruh ve bütünlüğüyle kızıl elmaya yürüyelim.

İstiklal ve istikbalimize kavuşma yolu, birlik olma ruhuyla kenetlenmekle mümkündür.

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi