Kara Kışa Giden Dünya !

Kara Kışa Giden Dünya !

     Akşam İngiltere ile görüştüm: Market rafları boş, benzin ve akaryakıt yok, doğalgaz sıkıntısı var , AB ülkelerinde Doğalgaz depoları yüzde 40 boş , 2021-22 kışı galiba dünyamız için Kara bir kış olarak geliyor ..

     Uzmanlar : bu sene kışın şiddetli geçeceğini söylüyor..

     Almanya, Fransı, Belkita, İtalya ve diğer AB ülkelerinde zamlar peş peşe geliyor, Genç nüfus yani yaşları 18 ile 30 yaş veya 35 yaş arasındaki gençler çalışmıyor..

     Zam yağmuru devam ediyor.. Türkiye döndüğümüz zaman ise :

     8 yıllık eğitim 12 yıllık kesintisiz eğitim derken, açılan 218 Üniversite ile Türkiye deki genç nüfus da üniversiteli işsiz oldu, iş beğenmiyor ve de çalışmıyor..

     Herkes ben üniversite okudum diyor..

     Dün akşam Lokantacılar Dernekleri Federasyonu başkanı dinledim : Garson, komi, müşteri karşılama, bulaşıkçı, temizlikçi, garson yardımcısı bulamıyoruz..

     Garson krizi; restoran ve kafelerde nitelikli personel bulamıyor

     Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, turizm sezonunda krizin derinleşebileceğini söyledi

     Restoranlardaki nitelikli personel sorunu derinleşiyor. Garson maaşının 8 bine, aşçı maaşının 15 bine kadar çıktığını belirten sektör temsilcileri, "Personel yok. Kimi kurye oldu, kimi şoför... Turizm canlanınca sorun daha da büyüyecek" diyor.

     40 bin aşkın Lokanta , 18 bin aşkın Restoran’lar   , oteller ve bu sektörde bugün 1 milyonun üzerinde personel çalışması gerekirken nitelikli adam bulunamıyor..

Garsonların maaşlarının bölgelerine göre değişiklik gösterdiğini anlatan Bingöl, "Örneğin Etiler'de bir garsonun ortalama maaşı bahşişlerle birlikte 8-10 bin TL. Esenyurt'ta ise mesai, bahşiş vs ile 4 bin TL. Aşçıların ise maaşları 6 binden başlayıp 15 bine kadar çıkıyor" diye konuştu.

     12 yıllık kesintisiz eğitim ekonominin canına okuduğunu bugün görüyoruz, her sektör de işçi açığı var, bizim gençler çalışmıyor, Türkiye yurt dışından mutlaka işçi getirmek zorunda..

     Çarşı Pazar geziyoruz, esnafın söylediği bir söz : "Kimse çırak olmak istemiyor, usta da yetişmiyor"

     Tekstilden, Ağır Sanayiye, küçük esnaftan tamircilere , Fabrikalardan yeme içme sektörüne kadar hemen her sektör de , Mutfakta ciddi sıkıntı yaşadıklarını anlatan Bingöl, "Eskiden çırak-usta ilişkisi vardı. Artık kimse çırak olmak istemiyor. Dolayısıyla usta da yetişmiyor" ifadelerini kullandı.

      Son dönemde gastronomi bölümlerinin sayısının hızla arttığını anlatan Bingöl, "Bu bir modaya döndü. Orada okuma modası var ancak buradan gelenler çok tecrübesiz. Çünkü okulların teoriği ile iş hayatının pratiği örtüşmüyor. Bize üniversitelerin de turizm liselerinin de faydası yok. Oradaki çocuklara birinci sınıftan itibaren haftanın üç günü restoran-kafede çalışma zorunluluğu olmalı. Biz maaş da veririz. İşi işte öğrenmeliler. Yoksa bu kriz önümüzdeki yıl, turizmin canlanmasıyla içinden çıkılmaz bir hâl alacak. Acil önlem şart" dedi

     Sözün başına dönüyorum: TIR şoförleri çalışmıyor diye İngiltere yakıtsız , aç , perişan AB ülkeleri çalışmayan gençlerden dolayı Suriyelileri ülkelerine işçi olarak alıyorlar..

     Dünya ekonomik kriz, Kara kışla mücadele etmeye çalışıyor..

     Türkiye de ise : Genç nüfus üniversite okudum diye iş beğenmiyor, Allah’tan Suriyeliler imdadımıza yetişti..

     Bugün okuyan, cahil, okur yazarlığı bile olmayan, ustası, kalfası , fabrika sahipleri, iş yeri sahipleri, Üniversiteleri kapatın, liseleri kapatın, Üniversitelerde gereksiz olan bölümleri kapatın bize teknik, ara elaman, usta yetiştiren bölüm açın diyorlar..

     Herkes Doktor olursa, hasta kim olacak ? , herkes öğretmen olursa öğrenci kim olacak bunu sorgulamaya başladılar..

     Sabah namaza giderken, soğuktan dizlerim sızladı..

     Kış erken gelecek ve çok soğuk geçecek gibi duruyor, bu sene kara kış kapımızda , bir de bunun üzerine Korona Virüs , üretimin durmasını eklersek, Dünya ile bizde yanacağız , gerekli tedbirleri bugünden almak gerekiyor..

     Türkiye de büyük fotoğraf bakmak gerekiyor..

      Bizden söylemesi..

     İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi