HIZLI DESTEK PROGRAMINDA DÖRDÜNCÜ DÖNEM BAŞLADI

HIZLI DESTEK PROGRAMINDA DÖRDÜNCÜ DÖNEM BAŞLADI
HIZLI DESTEK PROGRAMINDA DÖRDÜNCÜ DÖNEM BAŞLADIÜçüncü dönemde başvurusu onaylananların da ödeme talep süresi uzatıldı. 2022 yaz dönemi mezunları da istihdam edilebilecek.KOSGEB, Covid-19 salgınından etkilenen işletmelerde...

HIZLI DESTEK PROGRAMINDA DÖRDÜNCÜ DÖNEM BAŞLADI

Üçüncü dönemde başvurusu onaylananların da ödeme talep süresi uzatıldı. 2022 yaz dönemi mezunları da istihdam edilebilecek.

KOSGEB, Covid-19 salgınından etkilenen işletmelerde genç istihdamını kolaylaştıran “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın dördüncü başvuru dönemini açtı. Şartları taşıyan işletmeler, 10 Ağustos’a kadar online olarak başvurularını yapabilecek.

Başvurusu onaylananların, koşullara uygun personeli istihdam ettikten sonra 28 Eylül’e kadar ödeme talebi yapmaları gerekecek. Kesin destek onayı, bütçe kapsamında ödeme talep sırasına göre verilecek.

Destek programının bir önceki yani üçüncü döneminde başvurusu onaylanan işletmelerin de ödeme talep süresi uzatıldı. Bu durumdaki işletmeler de koşullara uyan personeli istihdam ederek 1 Ağustos’tan başlamak üzere 28 Eylül’e kadar ödeme talebinde bulunabilecek.

Destek programının dördüncü döneminin başlamasıyla birlikte 2022 yaz döneminde üniversitelerden ve mesleki / teknik liselerden mezun olanlar da program kapsamında istihdam edilebilecek.

Kriterler Neler?

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100 bin TL’lik geri ödemeli destek alıyor. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu fırsattan yararlanabiliyor.

Kimler Kapsamda?

Genç, yeni mezun ve kadın istihdamını önceliklendiren programda, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeli istihdam edebiliyor. Destekten, üniversite mezununun yanı sıra meslek lisesi, teknik lise veya mesleki ve teknik lise mezunu olan kişileri istihdam eden işletmeler yararlanabiliyor.

Başvuru Nasıl Olacak?

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programın yeni yani dördüncü dönemine www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden başvuru yapabilecek. Dördüncü döneme, 2021 Aralık – 2022 Mart arasında yani üçüncü dönemde başvurusu onaylanan işletmeler başvuru yapamayacak. Ayrıca, üçüncü başvuru döneminde herhangi bir işletmede destek kapsamında istihdam edilen personel de bu başvuru döneminde istihdam edilemeyecek.

Üçüncü Dönem İçin Uzatma

Üçüncü dönemde program başvurusu onaylanan işletmeler için şartlar ve geri ödeme takviminde değişiklik olmaksızın ödeme talebi süresi 28 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu durumdaki işletmelerin yeniden başvurusu yapmasına gerek kalmayacak. Onaylı başvuru formunda taahhüt ettikleri personel sayısını tamamlayacak şekilde yeni personel istihdam ederek 1 Ağustos’tan başlamak üzere 28 Eylül’e kadar ödeme talebinde bulunabilecek.

Destek Ödeme Şartı Nedir?

“Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nda işletmelerden, kriterlere uygun yeni bir personeli 12 ay boyunca istihdam etmeleri isteniyor. Desteği kullanmak isteyen işletmelerde aranan bir diğer önemli kriter de son 12 aydaki ortalama istihdamını koruması.

Kadınlara Pozitif Ayrımcılık

Şartları sağlayan mikro ve küçük işletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alıyor. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu desteği kullanabiliyor. İşletme sahibinin veya işe alınan personelin kadın olması durumunda destek üst limiti 110 bin liraya çıkıyor.

Geri Ödeme Nasıl Olacak?

Desteği kullanan işletmeler, ilk 24 ay bir ödeme yapmayacak. Sonraki 24 ayda 6 eşit taksitle KOSGEB’e geri ödemede bulunacak. Geri ödemede, herhangi bir faiz veya komisyon alınmayacak.

İstihdama Odaklanıldı

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın ilk iki başvuru döneminde 12 bin 289 işletmeye, istihdamlarını salgın öncesindeki seviyede korumaları şartı ile 368 milyon lira işletme sermayesi desteği verildi. Programın üçüncü ve dördüncü başvuru dönemlerinde genç istihdamına odaklanıldı. Üçüncü başvuru döneminde bugüne kadar 33 bin işletmenin 61 bin ilave personel istihdam etmesine katkı sağlandı. Bu işletmelere 3 milyar 150 milyon lira destek ödemesi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.