Dost Seçimi

DOST SEÇİMİ

Değerli dostum sevgili Mustafa YILDIZ bey zaman zaman bana  güzel ,kısa ve özlü yazılar gönderiyor.  Bunlar içerisinden ben de  iki kısa yazısını  okuyucularımla paylaşmak istedim.

DOST SEÇİMİ başlığı ile paylaşılan yazıda : " Dostsuz hayat, desteksiz, dayanaksız ve sırdaşsız hayattır. Ev almadan önce komşu, yola çıkmadan önce de arkadaş edinilmesi tavsiyesine uyan kişi, hayatta karşılaşacağı olumsuzlukları yapayalnız üstlenmekten kurtulacaktır. Bununla birlikte Hz. Ali, “Sevdiğini ölçülü sev, belki bir gün düşmanın olur. Nefret ettiğinden de ölçülü nefret et, belki bir gün dostun olur.”  uyarısında bulunmuştur. Zira sabrı, fedakârlığı ve kardeşliği öne çıkaran mümin'in, sahtekâr ve ikiyüzlü insanlara kapılması, dolayısıyla maddî veya manevi açıdan zarara uğratılması mümkündür. Sevgili Peygamberimiz, “Mümin bir delikten iki kere sokulmaz!”  buyurarak dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinde uyanık olunmasını istemektedir. Dostluk, karşılıklı saygı ve değer vermeyle gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla, kadim zamanlardan beri söylenen “Senin kendisine verdiğin değeri sana vermeyen insanların sohbetinde hayır yoktur.”  vecizesi unutulmamalı. Dost edinirken dikkatli ve seçici davranılmalıdır." Diyor  sayın Mustafa YILDIZ …

“BU DA GEÇER YÂ HÛ”

Mustafa YILDIZ KARDEŞİM  diğer mesajında : " Kültürümüzün temel özdeyişlerinden birisi de “Bu da geçer yâ hû” sözüdür.  Bu söz, neredeyse bütün Anadolu irfanını inşa eden bir anlayışı ortaya koymaktadır. Dünya nimetlerine karşı ölçüyü, külfetlerine karşı sabrı öğreten bir bakış sayesinde insanımız, iyi-kötü, hayır-şer, güzel-çirkin her ne yaşamışsa hepsini “bu da geçer yâ hû” diye karşılamayı âdet edinmiştir. İnsanımızın kendi özünden besleyerek büyüttüğü bu öğüt, yalnızca zorluk ve sıkıntı anında değil varlık ve ferahlık anlarında da aldanmamayı tavsiye eder. Yunus Emre “Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” derken aslında “Bu da geçer yâ hû” demektedir. Birbirlerine güzel söz söylemek durumunda olanların hem ferahlık hem de darlık ve sıkıntı anlarında inanan ve doygun bir kalple “Bu da geçer yâ hû” demeleri ne büyük yarenliktir.

Güzel dostlar ile ümit içinde yaşama sevinci olması dileği ile sevgili Mustafa YILDIZ beye bende iştirak ediyorum.

Mutlu ve umutlu yarınlar dileği ile hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi