ÇUHADAR: BİR GÜN HERKESE ÖZGÜR BASIN GEREK OLACAK

ÇUHADAR: BİR GÜN HERKESE ÖZGÜR BASIN GEREK OLACAK
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde KGC Başkanı Sermet Çuhadar TRT Çukurova Radyosu Akdeniz’den Toroslara Programı’nda Muhammed Kalem’in konuğu oldu. Çuhadar, Bir Gün Herkese Özgür Basının Gerek olacağını vurguladı.Muhammed...

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde KGC Başkanı Sermet Çuhadar TRT Çukurova Radyosu Akdeniz’den Toroslara Programı’nda Muhammed Kalem’in konuğu oldu. Çuhadar, Bir Gün Herkese Özgür Basının Gerek olacağını vurguladı.
Muhammed Kalem’in sunduğu Akdeniz’den Toroslar’a Programına canlı yayın konuğu olan Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar Basın Özgürlüğünden ve Anadolu Basının sorunlarından bahsetti. Çuhadar, 3 Mayıs 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul edildiğini ve bugünün tüm dünyada kutlandığını söyledi. Bununla birlikte Türkiye’de de Basın Özgür olması için yıllar içerisinde mücadele verildiğini ve 1908 yılında Basında sansürün kaldırıldığını daha sonra da basın özgürlüğünün Anayasamızın 26.Maddesi 1. Fıkrasıyla teminat altına alındığının altını çizdi.
“Basın özgürlüğü bir gün herkese gerekir. Gazetecilerin kamu adına yani sizler adına görev yapan kişilerdir. Gazeteci arkadaşlarımız tarafsız ve objektif biçimde haber ve bilgi akışını sağlayarak toplumu bilgilendirme görevi yapıyorlar. Bu görevi yaparken basın özgürlüğü birinci koşuldur”. Çuhadar basın özgürlüğünün yanı sıra gazetecilerin de ekonomik özgürlüğünün olması gerekliliğinin üzerinde durarak “eğer gazeteci ekonomik özgürlüğünü sağlayamıyorsa maalesef tarafsız haber yapmakta zorlanır, devletimiz basın ilan kurumu yolu ile az da olsa ilan ücretleri altında ödemeler yapıyor ancak bu sadece yazılı basın için geçerli. Radyo televizyon ve internet gazetecileri için gerekli bir çalışma yok. Bu doğrultuda bağlı bulunduğumuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca başkanlığında çalışmalar yapıldı, hazırlanan raporlar yetkilere ulaştırıldı, bu konuda ilerde bir sonuç alabileceğimize inanıyorum.” Dedi.
Çuhadar gazetecinin zor bir görev olduğunu ancak şerefli bir meslek olduğunu da hatırlatarak “Pandemi süreci içerisinde maalesef ülke genelinde 30’a yakın basın çalışanı vefat etti, bu arkadaşlarımıza yeniden Allah’tan rahmet diliyoruz. Zor koşullarda görev yapan, kamu adına bilgilendirme işi yürüten bu arkadaşlarımızın çalışma koşullarının daha iyi olması gerekir. Baskı ve korkudan uzak olursa, basın kamu avukatlığı görevini rahat yapar.
Bu bağlamda kamu yararına, basın ilkelerine uyan, etik kurallara göre haber yapan, insanların kişilik haklarına saygılı haber yapan tüm gazeteci arkadaşlarımın da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlük Günü’nü kutlarım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.