Covid - 19 mücadelesinin en önemli adımı aşı…

Covid - 19 mücadelesinin en önemli adımı aşı…

Dünyada corona virüse  ( Covid –19 ) karşı büyük mücadele veriliyor. Türkiye de bu büyük mücadelenin ilk sıralarında, ancak devlet ne kadar uyarı yapsa da bu uyarılara kulak tıkayanlar da az değil. Türkiye Covid 19 yayılmaya başladığı günden itibaren takdire şayan mücadelesi göz ardı edilemez.  Bu mücadeleyi görmezden gelen yok mu? Kesinlikle var. Öyle ki, kimileri siyasi bakış açısından karşı geliyor, kimileri de sağlıkla hiçbir bilgisi olmadığı halde ahkâm kesiyor.

Bu virüs musibeti öyle bir dünyayı esir etti ki, kimse ne olup bittiğini anlamadı. Daha önce ki yazılarımda da yazdım. Bu virüs bir biyolojik silah üretiminden dışarıya sızan veya sızdırılan mikrobun dünyayı etkisi altına almasına kimse mani olamadı.

Bir araştırma üniversitesi olan Cambridge Üniversitesi bilim adamları ( Covid 19 ) olarak bilinen corona virüsin laboratuvarda üretildiğini ispat etmelerine rağmen medya dâhil örtbas edildi. Neden böyle bir gizlemeye girildi derseniz? İngiltere ile Çin stratejik müttefik… Bilim adamlarının araştırması Çin’i gösterdiği için İngiltere Çin’le ittifaklarının zarar görmemesi için bu olayı kapattılar.

Bir başka önemli konu: Çin yönetimi Dünya sağlık Örgütünün Korona virüsin çıkış noktasını araştırmasına ikinci faz çalışmasına izin vermedi. Dünya Sağlık Örgütü virüsin yayılma noktası olan Vuhan şehrinde ki, vahşi hayvan pazarı ve şehirde ki laboratuvarlarda araştırma yapmak için Çinli yetkililerden şeffaf bir araştırma yapmak isteme teklifine karşılık Çin ulusal Sağlık Komisyonu Bakan Yardımcısı Zeng Yixin verdiği cevaba bakar mısınız? “Bazı noktalarıyla bilime ve sağduyuya aykırı olması gerekçesiyle bu araştırma planını kabul etmeyeceğiz” diyor. Kabul etmeme gerekçesine bakın! Zeng, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunu okuduğunda şaşırdığını çünkü raporda, Çin’de laboratuvar protokolleri ihlal edildiği için virüsün dışarıya sızdığı tezinden bahsedildiğini gördüğünü söylüyor. İbreler virüsün çıkış noktasının Çin olduğunu her defasında gösteriyor. Bu Çin tarafından da bilindiği için araştırma ve incelemelere izin verilmiyor. Bu konuda kimsede sesini çıkartmıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı yaptığı açıklamasında Covid 19’un araştırmasının salgının ilk günlerindeki veri eksikliği nedeniyle Çin yönetimi tarafından engellendiğini söylemişti. Bu açıklamaya da Zeng’in cevabı; Çin’in gizlilik nedeniyle bazı verileri Dünya Sağlık Örgütü’yle paylaşmayacağını açıklıyor. Corona virüsün ilk çıkış yeri ve dünyaya yayılması Çin’in Wuhan şehri olduğunu duymayan, bilmeyen yok. İşte bu ülkede Çin de Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir inceleme yapılmasına müsaade edilmiyor. Küresel güçler yeni bir düzen kurmak istiyor. ABD de söz sahibi Yahudilerdir. Çin bunu çok iyi biliyor. Çin ve İngiliz müttefiklik bağlarını kuvvetlendirmek istiyor. Ayrıca küresel bir oyununda peşindeler.

Küresel güçlerin hesabı da virüsü üretenlerle aynı bu hesapları yeni bir dünya düzeni bu hesaplar nasıl bir yol bulacak zaman gösterecek. Küresel güçlerin hesabı, güçlü teknolojimiz ve savunma sanayimizdeki güçle bozulacak, bozacağız da virüs musibetinden kurtulmakta kurallara tam manasıyla uyarak mümkün olacak. Bayram tatili, yaz tatili diyerek mesafe kuralına uymadan, maske ve hijyen kurallarına uymadığımız sürece bu vakaların artmaması mümkün değil… Aşı yaptırmamakla büyük sorumluluk alıyoruz. Kimse aşıyı zorla yaptıramaz. Ancak devletin tavsiyesi var ki, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Aşı vurdurmaktan neden imtina ederiz? Buna bir anlam veremiyorum. Yakın bir doktor dostum her zaman aşıyı tavsiye etmiştir. Grip aşısı dahi her yıl vurdurmamızı tavsiye eder, kendi de vurdururdu. Geçtiğimiz günlerde yine beraberdik. Aşıyı şiddetle tavsiye ediyor. Tavsiye yerinde ve doğru… Aşı olmak istemeyenlere şu misali veriyorum.   Büyüklerden de dinlerdik çocuklarda birçok hastalıktan vefat edenler olurdu. Kabakulak, su çiçeği, sarılık zatürre, kızamık, kızamıkçık, aşılarla bu hastalıklar yok denecek kadar azaldı. Neden? Aşılar bebeğe 1-2-3 aylık aşıları vurulur bir yıl sonrada “Rapel” denilen tekrarı vurulur. Dolayısıyla riskli hastalıklar aşıyla kontrol altına alındı. Çocuklar sağlıklı bir şekilde büyüyor. Aşı yaptırmak kendi sağlığımız için önemli olduğu kadar toplum sağlığı içinde önemlidir. Bu sorumluluğu yerine getirmekte insani bir görevimizdir. Yaptırmayana saygı duyarız. Aşı vurdurmama hakkına sahipsiniz. Lakin yaptırmalarını tavsiye ederiz. Vaka sayıları artıyor. Toplum sağlığı için sorumluluk idrakiyle, dikkatli olalım.

 Dünya genelinde aşılamanın faydası görüldü. Doğru karar aşılanmak. Sağlıklı, huzurlu günler…

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi