ÇALIŞMAK

                   ÇALIŞMAK

       Bizim inancımızda çalışmak kutsaldır. Çalışmak ibadettir. Kur’an-ı Kerimde buyrulmaktadır. Mealen “Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Çalışması da ileride görülecektir.”

      “ Kim de ahreti diler ve bir mümin olarak ona yaraşır bir çaba ile çalışırsa,işte bunların çalışması makbuldür.”

        “Allah’ın sana verdiği ahret yurdunu iste ;  ama dünyadan da nasibini unutma. Allah sana ihsan ettiği gibi, sende iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah bozguncuları sevmez.”

        “ Namaz kılınca artık  yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfünden isteyin.Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.”

     Allah ‘ın ayetleri sonsuzdur. “…Ben erkek olsun kadın olsun içinizden ,çalışan hiçbir kimsenin  yaptığını boşa çıkarmayacağım….”

     Bu ayetlerden anlaşılıyor ki Allah indinde çalışmak kutsaldır. Bir emirdir.  Bir ibadettir.

     Efendimiz hazretleri bir  hadiste “Kişi  emeğiyle  kazandığından daha temiz bir kazanç elde etmemiştir. Kişinin nefsine, ailesine, çocuğuna ve hizmetçisine harcadığı sadakadır.” Buyruluyor

    “ İnanan insan için zenginliğin zararı yok” diyen  peygamberimiz ;  “sıhhatli olmak zenginlikten daha  hayırlıdır..” ifadeyi sözlerine eklemiştir.

    Bir hadislerin de Peygamberimiz ;” Himmet yönüyle insanların en yücesi ,hem dünya hem de ahret işine himmet gösteren mümindir.”

    Hadislerden de anlaşıldığı gibi bizim dinimiz  dünyada dengeli çalışmayı emreden bir dindir.  Peygamberimiz yaşayan bir kurandır. Onun söz ve davranışları Kurandandır. O ,yine sözlerinin birinde   “…Taleplerinizde mutedil olun,helal olanı alın,haram olanı terk edin” buyurur.

    Kısacası insanın çalışması kendisinindir. İnsan başkasının günahından  nasıl ki hesaba çekilmez. Yaptığı iyilikler ve sevaplarda kendisinin hakkıdır. Herkesin kazandığı iyilik de, kötülük de kendisine aittir.

    Elbette lütuf sahibi Allah’tır. Adalet de   insan çalıştığı kadarı ile alır. Ama  Lütuf da Allah’ın dilediği kadar alır.

   Biz Allah’ın lütfüne sarılıyoruz. Ama adaletli çalışmayı hedeflemeliyiz.

   Dünyada kalkınan  ülkeler çalışmakla kalkınıyor. Allah adaletli olduğu için kimsenin çalışmasını yok saymıyor. İster Müslüman olsun, ister başka dinlere inansın veya inanmasın. Allah kimsenin çalışmasını karşılıksız bırakmıyor.

    Bugün teknolojinin bütün kalemleri bize göre inanmayan bilim adamlarından  çıkıyor. Telefonlar, ilaçlar, sanayi makinaları, sağlık teknolojilerini , her türlü bilgisayar ve araçları çalışan insanlar buluyor. Bizler de alıyoruz.

    O zaman bizimde çalışmamız gerekir. Çalışmadan olmayacağını kafamıza iyice koymak zorundayız.

            Ben Müslümanım deyip sırt üstü yatmak yok. Çalışmak gerek….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi