Ahilik ruhu ülke geneline yayılmalı

Ahilik ruhu ülke geneline yayılmalı

Kıymetli okuyucularım bu hafta ki, yazımızda siyasi ve ülke ahvalinden uzak, bir o kadar da ülke sathına yayılması ve kök salması gereken çok önemli bir konu “Ahilik Teşkilatı ”konusunu yazmaya karar verdim. Kültür değerlerimizde unutulmaya yüz tutsa da tekrar canlandırmak ve bu önemli sistemin el birliği, gönül birliği, şuur ve idrakiyle yeniden inkişafını sağlamak aziz milletimize olan bir borcumuzdur.

Ahilik Türk’ün kültüründe var olan ve törelerine dayanan çok önemli bir sistemin ve kontrol mekanizmasının adıdır. Tarihte Moğolların zulmü kanlı bir sayfadır. Asya’yı yakıp yıkan acıma duygusundan bihaber ve binlerce insanı hunharca katleden Moğolların zulüm ve baskılarına boyun eğmeden yaşamak isteyen Asyalı Müslüman Türkler,  Anadolu’ya sığınmak mecburiyetinde bırakılmıştı. Ahîler; onlara kucak açarak yurt verdi ayrıca meslek öğreterek aş ve iş sahibi olmalarını sağladı. O insanlarda bu topraklara gelerek Anadolu’nun vatan olmasına hizmet ettiler. Ahilik teşkilatı için; Türk’ün töresinde yüksek gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, sanatkâr ve ticaret erbabını aynı ruh ve gayeyle, ahlaki değerlerimizle bütünleşmesini sağlayan bir muhabbet otağıdır diyebiliriz.

İşte bu otağı yeniden canlandırmak ve köklü bir sistemi ayağa kaldırmak elzemdir.

Ahilik sisteminin biran önce hayata geçirilmesi esnaf ve devlet arasındaki, iletişimin sağlanması ile Türk geleneği ve töresine de hizmet edilmiş olacaktır. Dolayısıyla Ahilik bağı ile esnaf, sanatkâr ve zanaatkâr ehli ile toplum içinde bir dayanışma sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu önemli sistemle gençler arasında değişik mesleklere ilgi artacak ve meslek erbabının yok oluşunun önüne geçilecektir.

Esnaf kardeşliği ve dayanışması Ahilik teşkilatında yer bulacaktır. Nasıl ki; ecdadımız bir alışveriş sonrası müşterisinin ikinci bir ürün alma isteğine; “onu da komşumdan al onun da siftah etmesini isterim” diyerek komşusuna göndermesi, ahlaki değerlerinin ve kanaatkâr bir ruh hasletinden değil midir?

Ahi teşkilatı esnaf ve sanatkârın bir sıkıntısı olduğunda çözüm odaklı çare bulan bir sistem bütünüdür. Esnafın, zanaatkârın, sanat ehlinin devamı Ahi teşkilatının hayat bulmasıyla, fiiliyata dönüşmesiyle mümkün olacaktır. Esnaf ve sanatkârı zor durumdan kurtarmanın en etkili yolu Ahi teşkilatıdır. Moğollar ayak bastıkları yerde asayişi bozmuşlar. Ahi teşkilatının, özellikle Moğol İstilası gibi asayişin bozulduğu zamanlarda kendi otoritesini kurduğu görülmüştür. Ahilik teşkilatı ahlaki değerlere bağlı olarak hareket eden ayrıca esnaf ve devlet arasındaki iletişimi sağlama yönünde önemli bir teşkilattır.

Türk esnaf ve sanatkârları arasında muhabbetle sağlanan bu dayanışma ve bir olma ruhu sayesinde ahilik yaygınlaşmış ve oldukça önemli bir konuma ulaşmıştır. Bu sayede Anadolu’daki dini, ahlaki yapı korunmuş ve güçlenmiştir.

Bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaştıkça sıkıntı peşimizi bırakmamıştır. Esnaf ve sanat erbabının ahlaki değerlerine sadık olması ve yaşantısında tatbik etmesi içtimai hayatımıza yansıyacaktır. Bu yansıma her geçen gün artacak kökleri sağlam bir yapıyla Ahilik sistemi daha da sağlam temellere oturacaktır.

Aziz milletimizin temiz gençlerini vatan, millet sevdasıyla harmanlayıp meslek sahibi olmalarının sağlanması Ahilik ruhuyla mümkün olacaktır. Ahilik teşkilatı içerisinde yer almak dini ve ahlaki kuralları kendine düstur edinmenin vazgeçilmez prensibi olmuştur. Bu prensip ışığında sanat ve zanaatkârı korumak ve geliştirmek meslek erbabının yok olmaması için Ahilik teşkilatının inkişafıyla mümkün olacaktır.

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi