ERKEN EMEKLİLİK

ERKEN EMEKLİLİK

Sigortalıların emekli olma hakkına, daha erken bir şekilde elde etmelerine sağlayacak, uygulamaların bütünü erken emeklilik olarak adlandırılmaktadır. Aşağıdaki maddeler halinde sayılanları kişilerin kendisinde olanlar, hemen ekteki dilekçe ile SGK müdürlüklerine başvurarak, kendisine erken emekli olmada yararlı olacak ise, Emeklilik te ilk tarih çok önemli olduğundan, ardından gün sayısı çok önemli olması dolayısı ile erken emeklilik hak elde edebileceklerdir. Tabi herkes aynı durumda olmayabilir, Sgk lı günü fazla ise, ilk Sgk tescil olma tarihi vb gibi şartlar, çok önce ve günü fazla ise bu tür borçlanmalara gerek olmayabilir, herkesin durumu kendine göre değerlendirilmeli, bu yazı genel bir değerlendirme yazısıdır. Bugünlerde çokça konuşulan EYT (Emeklilikleri Yaşa Takılanlar) çıkmadan önce ve Yeni yılda bu borçlanma tutarları aşırı artacağından dolayı duyuru olarak değerlendiriniz. Yazının daha detayını Erken Emeklilik 2021, Erken Emeklilik Şartları (Son Dakika) (muhasebetr.com) okuyabilirsiniz. Tek tek Geniş açıklamalı bir yazı hazırlanmış teşekkürler muhasebetr.com a…

Sigortalı olarak çalışan kadınlar 3 defaya mahsus olmak üzere doğumdan sonraki 2 yıllık süreyi borçlanabilirler.

Askerliğini er veya erbaş olarak yapanlar veya yedek subayların yedek subay okulunda geçen süreleri askerlik borçlanması kapsamında kendilerince veya hak sahiplerince 1 ay içerisinde ödemesi şartıyla borçlanma hakları vardır.

Çalışma yaşamlarının büyük oranda yurtdışında geçiren Türk vatandaşlarının bu süreleri borçlanma imkânları mevcuttur. Türkiye ile arasında özel hüküm bulunan ülkelerde çalışanların o ülkedeki ilk işe giriş tarihi Türkiye’deki işe giriş tarihi olarak kabul edilir.

25.02.2011’den itibaren kısmi süreli veya çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanların eksik kalan günlerini borçlanma imkânları hakları vardır.

Engelli çocuğu bulunan SGK (4/a), Bağ-Kur (4/b), Memur(4/c) statüsünde çalışan kadınların gereken şartları taşımaları dâhilinde erken emekli olma hakları vardır.

Engeli bulunan SGK (4/a), Bağ-Kur (4/b), Memur(4/c) statüsünde çalışan kadınların gereken şartları taşımaları dâhilinde erken emekli olma hakları vardır.

Erken yaşlanan SGK (4/a), Bağ-Kur (4/b), Memur(4/c) statüsünde çalışan kadınların gereken şartları taşımaları dâhilinde erken emekli olma hakları vardır.

Madende çalışanların ve ağır yıpratıcı işte çalışan işçi (4/a) kanunlarca gereken şartları taşımaları dâhilinde erken emekli olma hakları vardır.

Memurlar aylıksız olarak geçen izinli oldukları süreleri borçlanabilirler, borçlanma miktarı 15.10.2008 öncesi memurlar olanlar başvuru tarihindeki öğrenim durumu, göreve giriş derecesi, dikkate alınarak değerlendirilirken, 15.10.2008 sonrası memurlar olanlar prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilen tutarın %32’sidir.

Avukatların sigortasız olarak geçen avukatlık staj süreleri, doktorların tıpta uzmanlık veya fahri asistanlıkta geçen sürelerini borçlanabilirler.

Doktora yapan öğrencilerin sigortasız olarak geçen normal doktora sürelerini borçlanma hakları vardır.

Sigortalı olarak çalışmakta iken tutuklanan veya gözaltına alınan ve bu suçtan dolayı beraat edenlerin bu suçtan dolayı tutuklu veya gözaltında geçen sürelerini borçlanabilirler.

12.09.1980 askeri darbe mağdurlarından beraat edenlerin gözaltında veya tutuklukta geçen sürelerini kendilerince veya hak sahiplerince borçlanma imkânları hakkı vardır.

Sigortalıların çalışmakta iken yasal ve grev ve lokavt hakkını kullananların bu süreleri grev ve lokavtın bitiminden itibaren 6 ay içinde başvurmaları şartıyla borçlanma hakları mevcuttur.

2019 yılı itibariyle günlük borçlanma tutarı asgari ve azami olarak belirlenmektedir.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yazılı olarak dilekçe ile başvuracak sigortalılar için gerekli “Borçlanma Talep Dilekçesi” için tıklayınız. Ayrıca her türlü sorulara www.alo170.gov.tr adresinden cevap bulabilirsiniz. Hoşça kalınız. Sağlıcakla kalınız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi