Çete Bayramını İzlerken !

Çete Bayramını İzlerken !

Sınırda ve sınır ötesinde şehitler veriyoruz, 6 Şubat da asrın felaketinde 52 bin üzerinde şehit verdik, acımız çok taze 1 yılı yeni geçtik..

12 Şubat Kurtuluş Bayramı veya Çete Bayramı, geçen yıl yapılamamıştı.. 104 . yıl dönümü bu yıl yapıldı.

Kahramanmaraş valisi Mükerrem Ünlüer , Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör , gayet ölçülü , güzel bir çete bayramı kutlaması yaptılar..

Elbette bu geçmiş yılların çete bayramı değildi.. ama inşallah Allah ömür verise 105 yılı geçmişteki gibi kutlarız.. Şehir ayağa kalkmış olur o gün..

12 Şubat Pazartesi günü , eskiden olduğu gibi Trabzon bulvarı üzerinde ki Çete Bayramı törenine katıldık..

Fransızları karşılamaya hazırlanan Hırlakyan , Davulcu başı Halil ağayı çağırır..! bir kese altın verir..

Abdal Halil Ağa Hırlakyan’a der ki : “ Değil bir kese altın, davulumun kasnağını altınla doldursan bile davul çalmam, kardeşimin göğsüne tokmağını vurmam” der ve altın kesesini geri verir..

Tarihi olay bunu herkes bilir tarihi yeniden anlatacak değilim..

Her yıl Çete Bayramında : Abdal Halil Ağa’nın torunları davul zurna çalarak şenlik yaparlar, davul gösterisi yaparlardı..

50’ye yakın Abdal Halil ağanın torunu davulları ile gösteri yapmak üzere protokol önüne geldiğinde sözcüleri : Bizim yakınlarımız başta olmak üzere Kahramanmaraş ve 11 ilde canlar gitmişken, bugün biz davul çalmayacağız, 104 önce dedemiz Abdal Halil Ağa çaldırmamıştı, bugünde biz çalmıyoruz,” Çete Bayramınız kutlu olsun demeleri üzerine ayakta alkışlandılar ve sessizce tören alanından geçip gittiler.. mesele bu bilmem anlaya bildiniz mi ?

104 yıl sonra : Her Maraşlı zamanı ve yeri gelince..

Abdal Halil ağa olur

Sütçü İmam Olur,

Senem Ayşe olur

Şeh Sezai efendi olur

Aslanbey olur da bu şehre namert eli değdirmez.. ama haktan gelene de razı olur boyun eğer dua etmesini bilir..

Şehitlere mevlitler okutuldu.. bir çok yerde pilav dağıtım yapılarak Kur’an-ı Kerim okutuldu.. işte Maraşlı bu fazla söze gerek var mı ?

Yıkılan fabrikasını , evini yeniden ayağa kaldırmaya çalışan Maraşlı 104 yıl önce de 7 den 70 Kahramandı , bugünde top yekün kalkınma diyerek Kahramanlığını göstermektedir..

İyi günler..


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bekir Doğan Arşivi