Teknolojiye meydan okuyor ama

Teknolojiye meydan okuyor ama

Kurban Bayramı öncesi, esnafların işyerleri çok hareketli özellikle bıçakçıların önlerinde uzun kuyruklar yer alıyor.

60 yıldır, bıçakçılık yapan Ali Usta(Ali Dokur), mesleğin incelikleri ve kurban bayramı öncesi yapılması gerekenler ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Ali Usta, yarım asırdır el emeği göz nuru ile yaptıkları bıçakçılık mesleğinin artık teknolojiye dayanamadığını belirterek, çırak bulmada zorlandıklarını söyledi.

Ali Dokur, kardeşi ile birlikte rızıklarını alın teri dökerek aramaya devam ettiklerini vurgulayarak; “Önce Çin’den gelen bıçaklar işimizi olumsuz etkiledi, şimdi ise fabrikasyon bıçaklara karşı dayanmaya çalışıyoruz. Ancak, zorlanıyoruz!” dedi.

Dokur mesleğin incelikleri ile ilgili ise şunları  söyledi;  Eski insanlar çocuklarının bir meslek sahibi olması için ilkokuldayken, çıraklığa verirlerdi.

Bizi de babamız bir bıçakçı ustasının yanına verdi. Okumadık, bu mesleği seçtik,  tam 60 yıldır sürdürüyoruz. Son dönemde, Çin mallarının piyasaya girmesi ile olumsuz etkilendik. Sabır ettik, bu defa büyük fabrikasyon bıçaklar yapılmaya başladı. Bizde imkansızlıklar nedeni ile kendimizi yenileyemedik.

Buna rağmen, şükür ediyoruz. Çünkü evimizi bir rızık götürüyoruz. Sağlığımız yerinde. Ama uzun süre bu meslek yürümez, yok olmak zorunda. Küçük esnaf korunmaya alınmalı diye düşünüyorum” dedi.

Bıçağın Türkü, Çinlisi olmaz, önemli olan bıçağa vermemiz gereken su, su iyi verilir, iyi dövülürse kemiği de taşı da kırar. Dolayısı ile bıçak seçerken, işçiliği iyi emek verilmiş bıçakları almak gerek” dedi.





Bu yazı için bir yorum yazın

Bir Cevap Yazın

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db
Adres: Trabzon Bulvarı Borsa Caddesi Ticaret Borsası İşhanı altı no: 9/3 Merkez Kahramanmaraş Telefon: 03442212035 Faks: 0344 225 00 50 Cep Telefonu: 0542 233 89 31
Portal Teması : Wptr.Co