Sofraların vazgeçilmesi: “Kırmızı Biber”

Sofraların vazgeçilmesi: “Kırmızı Biber”

Kahramanmaraş’ın dünya çapında tanınmış ürünlerinden birisi olan Kırmızı Biber, sofraların vazgeçilmez ürünlerinden birisi haline geldi.

Kırmızı biberin soğuk algınlığına bağlı hastalıkların vücut direncini arttırdığını belirten Görgel Baharat sahibi Hulusi Görgel, “Kahramanmaraş’ın acı biberi sindirimi kolaylaştırır, romatizma, diş ağrılarını ve kanser riskini azaltır. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede kullanılır, sinir hastalıkları ise iyi gelir” dedi.

Sofraların vazgeçilmezi olan Kırmızı biberin her öğünde kullanılabileceğini söyleyen Görgel; “Sabahları kahvaltıda zeytin ile kırmızı biber karıştırıp yiyeceksin. Öğlen veya akşam Ekşili çorba, meşhur ekşili paça ve Çiğ köftelerin de vazgeçilmesi olarak kullanılıyor” dedi.

Kırmızı biberin faydalarına da değinen Görgel; “Türkiye tüketiminin %45’ini karşılamaktadır. Kırmızı biber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir.

100 gr Kahramanmaraş biberi 318 cal enerji verir. Kahramanmaraş biberinin yapımında organik ve inorganik minerallerin yanı sıra A, B ve C vitaminleri bulunur. İç salgı bezleri için uyarıcıdır. Eklem ağrıları ve cilt hastalıkları faydaları, aşırı yağ (kolestrol) içinde derleyici görev yapar.

Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu arttırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıklarına iyi gelir, kanser riskini azaltır, terlemeyi artırır serinlik verir, öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolestrol birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyal etkisi ile hastalıkların önlenmesinde etkili rol oynar” dedi.

Tarladan evimize gelene kadar neler yapıldığını anlatan Görgel, “Tarlalardan toplanan biberler, torbalar halinde kurutma tesisine götürülüyor. Burada saplarından ayıklanan tonlarca biber, yıkandıktan sonra hijyenik koşullarda güneş ışığında 5 bin metrekarelik alanda kurutuluyor. Bir günde kuruyan biberler işletmede pul biber, isot ve toz biber haline getiriliyor. Kahramanmaraş’ımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden bir tanesi Kırmızı biberdir. Kırmızı biber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli. Maraş Biberi Yurtiçi ve yurtdışında geniş bir pazara sahiptir” dedi.





Bu yazı için bir yorum yazın

Bir Cevap Yazın

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db
Adres: Trabzon Bulvarı Borsa Caddesi Ticaret Borsası İşhanı altı no: 9/3 Merkez Kahramanmaraş Telefon: 03442212035 Faks: 0344 225 00 50 Cep Telefonu: 0542 233 89 31
Portal Teması : Wptr.Co