Kaptanoğlu Civata Aşure Geleneği Devam Ettirdi..

Kaptanoğlu Civata Aşure Geleneği Devam Ettirdi..
Kaptanoğlu Civata Aşure Geleneği Devam Ettirdi..BEKİR DOĞANKAHRAMANMARAŞ / Muharrem ayı sebebi ile Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesinde bulunan Kaptonoğlu Civata ve makine Aşure geleneğini bu yılda devam ettire önceki gün aşure...

Kaptanoğlu Civata Aşure Geleneği Devam Ettirdi..
BEKİR DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ / Muharrem ayı sebebi ile Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesinde bulunan Kaptonoğlu Civata ve makine Aşure geleneğini bu yılda devam ettire önceki gün aşure dağıtımı yaptı.
Ünlü usta Metin ustanın aşure hazırlığı geceden başladı..Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; Dostları bir araya getirdi.
Enes Kaptanoğlu gazetemize yaptığı açıklamada : Her yıl Aşureyi hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması sebebi ile bizde bu geleneğimizi bozmadık, bugün burada dev kazanda pişirdiğimiz 5 bin kişilik aşure ikramını yapıyoruz.
Aşure Ne İçin Yapılmaktadır?
Kaptanoğlu civata olarak bu güzelliklere imza atan Enes Kaptanoğlu : " Türkiye’de aşure ayı olarak bilinen muharrem ayında bizde aşure etkinliğimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz..
Kaptanoğlu : " Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır. Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.


Kahramanmaraş Sanayi Sitesinde ki bugünkü etkinliğimize KMTSO Meclis Üyesi Durmuş Karcıoğlu da katılması bizlere onur verdi.. Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne yükledikleri anlama göre aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik göstermekte olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu : " Aşure, geleneği Pişirilen aşurenin duası yapılır; şifalı olduğuna inanıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir, sonra yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye dağıtılır. Aşurenin kabı yıkanmadan iade edilir. Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.
Aşurenin yapılışı ülkemizde yöreden yöreye değişmekte olduğunu belirten Enes Kaptanoğlu : " Türkiye’nin hemen her yöresinde yapılan aşurenin içindeki malzemeler de yöreden yöreye değişir. Buna göre bakla, börülce, mısır gibi malzemeler katıldığı gibi üstüne de nar ve susam da eklendiği görülür. Bazı yörelerde aşure pekmezle tatlandırılır. Kahramanmaraş aşuresi , ve de Metin usta pişirdi ise en güzel aşure bu aşuredir." dedi.
KMTSO Meclis Üyesi Durmuş Karcıoğlu ile Enes Kaptanoğlu birlikte pişirerek, birlikte aşure dağıtımı yaptılar..
Sanayi esnafı ise aşure den dolayı Kaptanoğlu civataya teşekkür ettiler..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.