SALEP BİTKİSİ ÇİÇEK AÇTI..

SALEP BİTKİSİ ÇİÇEK AÇTI..
SALEP BİTKİSİ ÇİÇEK AÇTI..MADO Deneme çiftliğinde geçtiğimiz Eylül – ekim ayında ekimi yapılan Salep Orkideleri bahar ile birlikte çiçek açarak bahara merhaba dedi..BEKİR DOĞANKAHRAMANMARAŞ/ Kahramanmaraş dövme dondurmasını...

SALEP BİTKİSİ ÇİÇEK AÇTI..

MADO Deneme çiftliğinde geçtiğimiz Eylül – ekim ayında ekimi yapılan Salep Orkideleri bahar ile birlikte çiçek açarak bahara merhaba dedi..

BEKİR DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ/ Kahramanmaraş dövme dondurmasını vaz geçilmez , olmazsa olmaz ham maddesi doğal salep üretimi için 2021 yılının Eylül- Ekim ayında MADO deneme çiftliğinde ekimi yapılan salep Orkitleri bahar ile birlikte yer yüzüne çıkarak çiçek açtı.

     MADO yönetim kurulu üyesi Erdal Kambur , “ Biz bunları çocuk gibi severek büyütüyoruz, salep olmazsa dondurma olmaz, bu sebeple salep ekimi bizim için çok önemlidir,” dedi.

     Dövme Dondurmanın ana ham maddesi , Salep: Kış aylarında içimizi ısıtan salep, lezzetiyle de tüketilen bir çeşit içecektir. Özellikle süt ve tarçın ile birlikte tüketilen salep aslında bir bitkiden elde edilen tozdur. Peki salep bitkisi nasıl yetişir? Salep bitkisi Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve yetiştirilir? Salep bitkisi yetiştiriciliğine öncülük eden ise MADO oldu.

    Ünlü Kahramanmaraş Dövme Dondurmasının olmazsa olmazı Salep , doğada yetiştiği gibi Kahramanmaraş’ta sadece Mado Çiftliğinde özel olarak 10 yıldan beri yetiştiriliyor..

    Salep Bitkisi Nasıl Yetişir?

    Salep bitkisi orkidegiller familyasına ait bir bitkidir. Genellikle mor renkli olan salep bitkisi bazen beyaz renk de olabilir. Güzel görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak kullanılan salep bitkisinin toprak altında kalan kısmının ezilmesiyle bildiğimiz salep tozu elde edilir.

    Dünya da bugün 95 çeşit salep bitkisine rastlanmış ise ede Kahramanmaraş ahirdağı ve çevrede yetişenler Maraş dondurması için çok önemli tür olarak biliniyor..

    Erdal Kambur : “ Bu bizim özel hobimiz , Salep ekimi ve tarımı çok önemli , Fazla suyu sevmeyen salep bitkisinin toprağının nemli olması gerekir. Eylül ayında ekimi yapılan salep bitkisi, çiçeğini nisan ve haziran aylarında açar. Bu dönem de salep bitkisi hasat edilebilir. Türkoğlu yakınlarındaki çiftliğimizde güney de kalan salepler artık çiçek açtı..

     Salep bitkisi soğuk ve kireçli topraklardan hoşlanır. Fazla suyu sevmeyen salebin toprağının orta seviyede nemli olması gerekir. Salep bitkisi deniz seviyesinde de yüksek dağlarda da yetişebilen bir bitkidir. Bu nedenle de çoğu coğrafi koşula da uygundur. Aynı zamanda salep bitkisi şifalı bitkilerdendir.

     Kahramanmaraş yanısıra : Salep bitkisi Türkiye'de neredeyse her bölgede yetiştirilebilir. Antalya ve çevresi, Ege kıyıları, İç Anadolu ve Van gibi farklı illerimizde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en ünlü salep ise Kahramanmaraş’ta yetişir..

    Salep genellikle süt veya suyla karıştırılarak içecek şeklinde tüketilse de giderek yaygınlaşan salep üretimi ve tüketimi sebebiyle pek çok farklı şekillerde de karşımıza çıkabilir. Dondurma, kurabiye ve çeşitli tatlılarda kullanılan salep bitkisi, dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilebilir.

    Biz Kahramanmaraş’ta çiftçilerimize alternatif ürün olarak salep yetiştirilmesi için çalışıyoruz, bu bağlamda bu salepler orkideleri baharla birlikte çıkması bizlere neşe veriyor,” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.