AŞK DERYASINA YOLCULUK
Bugünlerde hac kuraları çekildi ve çoğu insanımız mübarek topraklara gitmenin heyecanı içinde, hazırlıklarına başlamış görünüyor.
Bizlerde nasip oldu, umremizi yaptık, o güzel beldelerden ağlaya ağlaya döndük. Dualarımız gitmeyenlere ve tabi ki yeniden gitmek isteyenler için olsun. “ Yarabbi bu aşk yolculuğumuzu daim kıl, gitmeyenlere de nasip eyle!
Yazımın hemen başında Mehmet Güzelbulut kardeşimize teşekkür etmek isterim. Çünkü bütün umreciler memnun kaldılar. Otelden tutun, ulaşıma varana kadar. İbadetlerden tutun, zikirlere varana kadar dört dörtlük bir umre yaptığımızı söyleyebilirim. Allah herkese nasip etsin!
Evet, hac ve umre için söylenecek çok söz var ancak, çok önemli olan birkaç kelamı buradan yazmak isterim.
Birincisi eğitimli olmak veya bilinçi olmak. İkincisi genç gitmek gerekiyor ki bu ibadet ruhu hazırlık kadar, fiziki güç de gerektiriyor. Bir üçüncüsü ise birlikte yola çıkacağınız arkadaşlarınız aynı kültürel düzeyde olması gerekiyor.
Bunları açalım, islam edep, kural, zerafet dinidir. Bunun için hacca gitmek isteyen her insan, haccın farz, vacip ve sünnetlerini mutlaka bilmesi gerekiyor. Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve Hac Organizasyonu yapan şirketlere büyük görevler düşüyor.
Kutsal topraklarda hiç sorun çıkartmayan örnek bir millet vardır, Endonezyalılar. Kendim sordum bu kardeşlerimize nasıl bir eğitim alıyorsunuz? El cevap, 6 ay kurstan geçiyorlarmış!
Bakın ünlem işareti koydum, düşünmemiz gerekiyor. Özellikle kapsamı çok geniş olan hac konusunda insanlarımız çok iyi bilgilendirilmeli. Yani onlara tüm dini bilgiler verilmeli. Kur’an öğretilmeli. Tavaf yaptırılmalı. Kısacası orada İbrahim. İsmail(ra) ve Hacer rolünü en iyi şekilde oynamaları gerekiyor….
Yine eğitim içinde yer alan sağlık konusu çok ama çok önem arz ediyor. İnsanlarımız bu umre döneminde hastane köşelerinde uzun kuyruklar oluşturdular. Çünkü havalar sabah sıcak, gece çöl soğukları vardı. Binlerce insanın bulunduğu bu toplulukta, bir kişi öksürse diğerleri de bundan etkileniyor, hastalık yaygınlaşıyor. Bu konu üzerinde doktorlar seminerler ve kurslar vermesi gerekiyor.
Yine insan ilişkileri çok önemli. Otobüsleri binişlerdeki izdiham önlenmeli. Biraz namazdan geç çıkarsanız, bu mümkün oluyor….
GENÇ GİTMEK GEREKİYOR
Hacda ve umrede konuştuğum ihtiyar ve ihtiyarelerin tamamı, burası genç işiymiş, gideceğim memlekete oğlumu, kızama genç hacca gidin diyeceğim derler.
Evet, hac ibadeti fiziki güce dayanır. Üstten bir tavaf 1 saat 10 dakika sürüyor, günde iki tavaf yapsanız 20 kilometre yol demek ki, bunu ancak gençler yapabilir. Diğerleri oturmak ya da otelde dinlenmek zorunda kalıyorlar!
Üçüncü mesele yol arkadaşlarınız kafa denginiz olacak. Birlikte yatıp, birlikte kalkıp, birlikte ibadet etmek gerekiyor. Yoksa çeşitli sorunlar yaşarsınız. İnanın tuvalet kültürü olmayan insanlarımız var!
Şunu söylemek istiyorum, arzın merkezine yolculuk yapıyorsunuz. Rabbimizin evini ziyaret etmeye gidiyorsunuz, hazırlıksız giderseniz umduğunu bulamayabilirsiniz ya da az bulursunuz.
Peki aradımız ne ki?
Hac, sırlara yolculuktur!
Hac, af dilemektir;, bir genç hacımız dedi ki, ben buraya dilenmeye gelmişim, şimdi anladım! Eyvallah!
Hac gönüllerin buluşması, aşka yolculuktur. Aşık ile Maşuk’un buluşmasıdır.
Hac sabırdır.
Hac, gözyaşıdır, zikirdir, tefekkürdür…
Hac, nefsi taşlamaktır.
Hac, mananın öne çıktığı, mahşer günüdür, hiçliktir, yokluktur, yokluk içinde var oluştur…
Bütün bu tanımlamalar üzerinden bugün başladığım yazılarıma devam edeceğim. Amacım, bu kutsal yolculuğa çıkacak kardeşlerimize katkı sağlamaktır.
Şunu söylemek istiyorum, hac ve umre bütün ibadetleri özünde toplar, maddi ve manevi güç ister. Blgi ister, ihlas ister. Bunun içinde hazırlıklı olmak gerekiyor.
Kalın sağlıcakla.
Bir Cevap Yazın