KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN HASADI YAKLAŞIRKEN…

KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN HASADI YAKLAŞIRKEN…
KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN HASADI YAKLAŞIRKEN…2023-2024 dönemi zeytin hasadı başlıyorHer yıl dört gözle beklenen zeytin hasadı ülkemizin dört bir yanındaki üreticilerin özveriliçalışmalarıyla şenleniyor. Özellikle sofralık...

KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN HASADI YAKLAŞIRKEN…

2023-2024 dönemi zeytin hasadı başlıyor

Her yıl dört gözle beklenen zeytin hasadı ülkemizin dört bir yanındaki üreticilerin özverili

çalışmalarıyla şenleniyor. Özellikle sofralık yeşil zeytin üreticileri ile erken hasat zeytinyağı elde

etmek isteyen zeytinyağı üreticileri için zeytinliklerde hasat heyecanı başladı.

Zeytin Dostu Derneği Kahramanmaraş İl Temsilcisi, Tarım Yayımcısı Erdem BAĞCI tarafından zeytin hasadı yaklaşırken önemli açıklamalar.

Zeytindostu Derneği 2006 yılında dernekleşmesi ile kurulmuş sektörün en güçlü STK’sıdır. Derneğimizde temel prensibimiz sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmek ve makro menfaatlere yönelik faaliyetler gerçekleştirerek, sektör sorunlarına çözümler aramaktır. Ayrıca derneğimiz kuruluş amacı olan ‘’ sektörü ulusal ve uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmaktır’’ hedefinden hiç ayrılmadık. Bütün gücümüzle bu hedef ekseninde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Dernek olarak sektörümüzü Ulusal ve Uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmak amacıyla ”Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantıları “ düzenleyerek sektörümüzün sorunlarını çözmek için yeni adımlar atıyoruz. Kaliteli zeytin ve zeytinyağına ulaşmak için firmaları ve kişileri bilgilendirmek amacıyla üretici eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca firmalara yol göstermesi amacıyla her yıl ulusal boyutta zeytinyağı kalite yarışmaları düzenliyoruz.

Zeytinyağının duyusal kriterleri konusunda hem üreticide, hem tüketicide bilgi eksiği olduğunu gördük. Zeytindostu Derneği olarak sektörel bazda üreticilerin daha kaliteli üretim yapmasını tüketicilerin de kusurlu ürün ile kusursuz ürün arasındaki farkı anlayabilmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda zeytinyağı tadım eğitimleri vermeye başladık. Bu eğitimlerde duyusal kriterler ve üretim aşamasında uyulması gereken doğru uygulamalar anlatılmakladır. Bu eğitimlerin sonunda üreticiler uygun koşullarda zeytinyağı üretmeyi öğrenirken, tüketicilerde hangi yağı nasıl tüketeceğini öğrenmektedir.

Farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması, Fotoğraf Yarışması, Slogan Yarışması düzenliyoruz. Zeytindostu Butik Üreticiler Birliği adı altında butik üreticilerin kümelenme modeliyle birlikte hareket etmesi ve birlikte hareket etmenin verdiği güçle sektörde daha aktif rol almasını sağlıyoruz.

ZEYTİNİN ANAVATANI

Tipik bir Akdeniz bitkisi olan ve kökü tarih öncesine dayanan yabani zeytin ağacının ne yaşı ve anayurdu ne de zeytinin ilk kez nerede ehlileştirilerek kültür bitkisine dönüştürüldüğü hakkında tam bir görüş birliği vardır.

Bununla birlikte, tarihçilere ve bilimsel birçok literatüre göre zeytin ağacının ana vatanı Yukarı Mezopotamya yani Anadolu’nun Mardin, Kahramanmaraş ve Hatay üçgenidir.

TÜRKİYE’DE ZEYTİNCİLİK

Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinden sonra zeytin üretiminde ikinci sırada olmasına ve dünyanın belli başlı zeytin bölgeleri arasında yer almasına karşın zeytin tarımı, ülkemizde, ne yazık ki, hak ettiği şekilde gelişmemiştir. Bunun temel nedeni, tarımsal teknik ve teknolojideki gelişmelerin zeytin tarımına yansıtılamamasıdır. Yeni tesis edilecek zeytinliklerde mutlaka modern zeytin yetiştiriciliğinin esasları göz önünde bulundurulmalıdır. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi zeytinde de başta sulama ve beslenme olmak üzere bakım işlemlerine gereken önem verilmelidi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.